"Работно време", или как Антон Радичев работи 40 г. в Народния театър

Колко са хората, които могат да сложат ръка на сърцето и да кажат: “40 години работих тук!” Сигурно не са много. Артисти - още по-малко. Е, Антон Радичев е сред тях. И понеже през всички тези години не е спрял да работи на сцената на Народния театър, на 7 април трупата ще отбележи кръглата годишнина с… “Работно време”.

Това е един от двата спектакъла на Камен Донев (другият е “Почивен ден”), в които можете да гледате Антон Радичев през този сезон. Във вторник вечерта заедно с неуморимия комик на сцената ще бъдат Мария Каварджикова, Марин Янев, Валери Йорданов и др. Накрая може би ще има сълзи от мили спомени, но преди това героите от тази абсурдна комедия със сигурност ще ви разсмеят подобаващо.

Впрочем честването на кръглата годишнина леко се е позабавило, защото баба Тонка, както всички в гилдията наричат Антон Радичев, попада в Народния театър през 1974 г. Но, както казва той, сега му е дошло времето - сега ще се случи. При него повечето важни неща в живота му се случват тогава, когато не ги очаква. Назначението му в националната трупа - също. Това е сред любимите истории, които актьорът обича да разказва.

Той завършва ВИТИЗ при проф. Филип Филипов. Играе главните голи и в трите дипломни спектакъла на класа. Тогава действа системата на разпределенията, затова идват директори на театри от цялата страна да си избират млади актьори. Канят “софиянчето” да играе във Варна, Бургас и Пловдив. И той, естествено, избира най-близкия град. Не знае обаче какво му готви съдбата.

Докато живее с мисълта, че наесен ще работи в Пловдив, ненадейно получава писмо. Отваря го - канят го да се яви в “Личен състав” на Народния театър. Хм, казва си новоизлюпеният актьор, някой май си прави шега. И близо две седмици не откликва на поканата. Накрая не издържа и отива да провери дали пък не е истина написаното.

Добър ден, така и така, аз… обяснява притеснено какво му се е случило и тогава идва най-голямата изненада - не само че е истинска поканата, ами бързо да отива и да си вади необходимите документи, защото трябва да подписва договор. Главна роля го чака още в началото на новия сезон!

Оказва се, че ще играе Протасов в “Деца на слънцето” от Максим Горки - роля, която вече е играл във ВИТИЗ. И режисьор ще бъде не кой да е, а самият проф. Филипов. На всичко отгоре ще се редуват в ролята с народния артист Любомир Кабакчиев. А заради възрастта си младокът ще трябва да се подлага да по-тежък грим...

Оттогава минават 40 години на сцената на Народния театър, през които Антон Радичев става любимец на няколко поколения. Аплодират го и в сериозни роли (в “Унижените и оскърбените” по Достоевски, “Бяг” по Булгаков, “Зидари” от П. Ю. Тодоров), и в изключително смешни образи от Радичковите “Суматоха”, “Януари” “Опит за летене”. С ролята на Петлето от последната печели и Първа награда за актьорско майсторство на VІ Национален преглед на българската драма и театър през 1979 г.

На сцената той е и Фигаро в “Сватбата на Фигаро”, и Епиходов във “Вишнева градина”, и Пържени яйца в “Женитба, и Корбачо във “Волпоне”, и Мъжа в “Рейс”… Превърна се и в любимец от екрана с филми като “Оркестър без име” и “Хотел Централ”, с тв шоуто “Клуб НЛО” и сериали като “Патриархат” и “Етажна собственост”.

Отива към 70-те, но не се дава. Кара колело, ходи за риба, играе в внучките. И ако го чуете да казва “непрекъснато ми се къса сърцето”, не му вярвайте - някой от героите му говори вместо него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура