Ръководството на КРИБ се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров

Ръководството на КРИБ се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров във връзка със
законови промени, свързани с участие на прокуратурата в гражданското
съдопроизводство

По повод възникнали сериозни притеснения сред голяма част от членовете на КРИБ и непрекъснато задавани въпроси към ръководството на организацията относно промените в НПК, а впоследствие и в ГПК, които предвиждат нови пълномощия на главния прокурор за спиране на сделки за период от 48 часа, председателят на Управителния съвет на КРИБ Кирил Домусчиев и изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов проведоха днес среща с главния прокурор Сотир Цацаров.

Главният прокурор Сотир Цацаров запозна ръководството на КРИБ със своята позиция относно предоставената от промените възможност прокурорът да може да започва производства по ГПК в интерес на държавата, общините или на граждани, ползващи се с особена закрила на закона, както и да встъпва в такива производства. Според него това не може да бъде оценено положително, даже повече – такова едно законодателно решение по негово мнение е крайно неприемливо – това би означавало „да пуснем ламята от шкафа и да не можем да я приберем обратно“, отбеляза той.

От страна на КРИБ бе изразено мнението, че членовете на КРИБ споделят аналогична позиция и не считат, че е необходимо извънредно законодателство, каквото би представлявало тази поправка в ГПК. Позицията на КРИБ е, че съществуващата нормативна уредба дава достатъчно възможности на изпълнителната власт да упражнява нужния контрол, който да гарантира изправността на сделките без ненужно да затруднява работата на бизнеса.

Между ръководството на КРИБ и главния прокурор бе постигната договореност диалогът да продължи и в бъдеще по всички въпроси, които засягат нормалната дейност на фирмите членове на КРИБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини