Жена с рядко заболяване съди здравното министерство за 58 944 лв. за дискриминация

Асеновградчанката Камелия Чернева заведе безпрецедентно дело срещу Министерството на здравеопазването заради дискриминация при лечението й до 2015 г. Пред Административния съд в Пловдив жената, която от 40 години живее с рядката болест муковисцидоза, претендира за изплащане на 58 944 лв., с които да обезщети претърпените от нея имуществени и неимуществени вреди за пoследните 5 години.

През ноември 2013 г. Върховният административен съд постановява, че има дискриминация при лечението на пациентите с муковисцидоза в страната и предписва на министъра на здравеопазването да предприеме необходимите мерки и да инициира разработването на стандарти за самостоятелна клинична пътека за заболяването муковисцидоза, както и такива, които да гарантират непрекъсваем процес на лечението, припомни адвокат Снежана Стефанова, която ще защитава правата на асеновградчанката.

Лечението на Камелия Чернева обаче продължава по стария начин, при който се налага за животоспасяващо лечение тя да доплаща с лични средства и от дарения медикаментите си и различни консумативи. Чернева ще представи пред съда фактури за 23 944 лв., но според нея неимуществените вреди са по-големи от имуществените.

"Чувството е на абсолютно безсилие и гняв от безхаберието на здравните власти. Това те кара да се усещаш и тотално изолиран от всички, дори от най-близките ти хора и приятели. Да не говорим за огромния стрес дали ще намериш парите, които ти трябват, за да живееш. Защото си във вечна липса - събираш за следващия венозен курс, ставаш и лягаш безпомощен и с чувство на обреченост и безнадеждност", твърди Камелия Чернева, която е бивш председател на асоциация "Муковисцидоза".

Делото е заведено по Закона за защита от дискриминация и е насрочено от Административния съд в Пловдив за 7 май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве