Грешка в превода или опит за сделка: Порошенко предложил на Путин да вземе Донбас

"Той (Порошенко) ми каза директно: "Вземате Донбас", а аз му отговорих: "Ти полудя ли? Не ми е нужен Донбас. Ако на вас не ви е нужен, обявете неговата независимост." Това разказал Владимир Путин на 19 март на закрита за журналисти среща с представители на съюза на индустриалците и предприемачите (РСИП), съобщи руското издание на сп. "Форбс".

Руският президент визирал разговор с украинския си колега на срещата на 11-12 февруари в Минск в "нормандски формат" (лидерите на Русия, Германия, Франция и Украйна), завършила с подписване на примирие между Киев и проруските опълченци.

Според очевидци Путин обяснил, че Петро Порошенко искал Москва да поеме социалните плащания в Донбас, но не може да му даде независимост. „Тези неща (плащанията) може да станат, ако регионът е част от Русия, но докато е част от Украйна, плащанията трябва да се поемат от Киев“, отвърнал руският президент.

По повод написаното от "Форбс" говорителят на украинското МВнР Евхен Перебийнис написа в туитър, че неправилно е разбран глагол, използва от Порошенко. "Забирайтеся" (махайте се) от Донбас не означава "забирайте" (вземайте) Донбас, уточни той.

Кремъл отказа коментар по публикацията.

В същото време Окръжният административен съд в Киев постанови, че Украйна трябва да продължи да плаща пенсии и помощи в Донбас, спрени през ноември 2014-а.

Вчера Порошенко потвърди, че е готов за референдум за устройството на Украйна, посочвайки, че 90% от гражданите са за запазване на целостта. Той бе категоричен, че децентрализацията няма нищо общо с федерализацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят