Гърция обеща да плаща „до безкрай“, хардлайнери плашат с нови избори и сделка с Русия

„Гърция възнамерява да изпълнява ангажиментите си към всички свои кредитори до безкрай.“

Така след неформална среща във Вашингтон с шефката на МВФ Кристин Лагард гръцкият финансов министър Янис Варуфакис се опита да потуши поредната вълна страхове, че южната ни съседка ще фалира и ще разтърси еврото. Не стана ясно дали той използва латинската фраза ad infinitum саркастично, или просто обърка термините.

Лагард обаче с облекчение съобщи, че е доволна от обещанието, че МВФ ще си получи от Атина 460-те милиона евро от заем, чийто падеж е в четвъртък. „Връщането на този кредит е в интерес на Гърция“, натърти тя.

Варуфакис, който снощи навести и финансовото министерство на САЩ, заяви пред в. „Нафтемборики“, че преговорите с кредиторите ще продължат до постигането на „почтено споразумение“. Целта била това да стане възможно най-скоро, т.е. до следващата среща на еврогрупата на 24 април, но СИРИЗА нямало да приеме условия, задушаващи гръцката икономика. Самият той не мислел да си подава оставката.

Проточването на преговорите изнервя СИРИЗА, посочи в. „Гардиън“. И цитира евродепутата Костас Хрисогонос, който плаши с предсрочни избори, ако евентуалното споразумение не се хареса на хардлайнерите в партията.

„Споразумение с Русия ще ни помогне в преговорите със западните кредитори, които ни смятат за колония“, заяви енергийният министър Панайотис Лафазанис преди визитата на премиера Ципрас в Москва утре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия