Георги Гергов: Колкото повече говорим как отиваме радикално вляво, толкова повече се изолираме

Интервю на Красина Кръстева с лидера на организацията на БСП в Пловдив и Пловдивска област за ползата от конгреса на БСП и кондицията на партията преди местните избори

- Какво е впечатлението ви от конгреса на БСП, г-н Гергов? Изпълни ли целта си да мобилизира актива за местните избори?

- Това беше целта ни - активите по места да се вземат в ръце. Нашите хора от доста време гледаха в една точка - в загубата, която претърпяхме на парламентарните избори и трябваше да се активизират.

- И постигнахте ли тази цел?

- Ще видим, надявам се. През следващите няколко месеца това ще се разбере. Аз самият смятам, че на конгреса се казаха доста неща, но и доста не се казаха.

- Какви?

- Не се каза ясно какви са отношенията ни с ДПС, не се каза ясно каква битка ще водим с ГЕРБ, не се каза какви са отношенията ни с другите субекти от политическото пространство. Нямаше време за това, един ден е недостатъчен. Но се надявам, като правим анализ на конгресните решения по места, областните и общинските ръководства да свършат тази работа. Има много неща, които трябва да свършим, стига да искаме. Конгресът това направи - да искаме, да се активираме, защото след като кабинетът "Орешарски" падна, много от структурите бяха демотивирани и не искаха. Това беше нормална реакция след година и половина управление, в което не беше ясно какво се случва.

- Конгресът обаче не постави никакви конкретни цели - например кандидатите на БСП за кметове навсякъде да отидат на балотаж, нищо не се каза кого ще подкрепи БСП, ако нейният кандидат не стигне до втори тур, не се каза кой е основният й противник.

- Ясно е, че основният противник на БСП е ГЕРБ. Аз обаче мисля, че битката на местните избори е всеки срещу всеки. Това е битка на личности, на хора с влияние и авторитет в конкретната община, която прави състезанието повече личностно, отколкото политическо. В малкото градче се търси известният човек, който същевременно може да свърши работа.

- В същото време обаче в БСП говорите за леви стандарти, на които да отговарят кандидатите ви, което все пак прави състезанието на първо място политическо. Не е ли така?

- Говорим за леви стандарти, защото трябва да се знае, че има ляво и дясно. Защото още от идването на Симеон Сакскобургготски започна да се размива политическото пространство. Трябва да се знае ясно какво търси лявото и какво търси дясното. Ние като лява формация търсим социалната политика и всичко, което е за човека.

- Конгресът течеше доста вяло, докато не дойде точката за устава, когато делегатите изведнъж се оживиха и основната цел на конгреса - мобилизация за изборите, остана встрани. Сега ли му беше времето да променяте устава?

- Реакцията на делегатите е нормална, защото уставът отдавна имаше нужда от ремонт. Но аз мисля, че той трябваше да се промени заедно с програмата и че това трябваше да стане преди изборите. Така, както стана обаче, можеше и да не го правим. Но така е решил председателят, така е решило ръководството - хубаво, направихме го. Но не съм съгласен, че конгресът вървеше вяло. До началото на коментарите по устава се направиха много, и то силни изказвания по политическата декларация, по левите политики, по това какво прави и какво не БСП, къде са ни грешките и от какво трябва да си вземем поука.

- Капсулира ли се БСП?

- Ще ви кажа, но ми дайте три - четири месеца, трябва да видя резултата от конгреса. Притеснявам се обаче, че колкото повече говорим как отиваме в радикално ляво, толкова повече се изолираме. Изолация е по-точната дума. Но все пак зависи от местните структури и от председателите по места. Аз самият ще си водя битката за всяко едно село, за всеки град.

- Пловдивската организация готова ли е с профила на кандидат за кмет на града?

- Иван Тотев, с активната помощ от държавата, се показва като силен кмет. Срещу него трябва да изкараме най-доброто, каквото имаме, за да постигнем резултат. Решаваме въпросите стъпка по стъпка. На първо място нашата цел е да отидем на балотаж. Търсим човека, с когото ще я реализираме. От областта в Пловдив битката ще е най-тежка, макар че и в Асеновград няма да ни е леко. Пловдивската област е голяма, навсякъде трябва да се стремим към победа.

- Как си обяснявате това, че и по отношение на ДПС и на т.нар. задкулисие в НДК се чуха само заклинания. Не се каза например - стратегическото партньорство с ДПС се изчерпи.

- В политиката няма никога. И правилно постъпихме, че не се занимавахме със заклинания. Пак казвам - коалициите ще се правят по места, местните структури ще решават. За кметове ще търсим можещите и качествените хора по места.

- Темата Русия не беше ли вкарана изкуствено на конгреса? Тя няма отношение към местните избори.

- Не, не е. Ние всички така мислим, но не забравяме, че България е член на ЕС и НАТО. Правилата на играта трябва да се спазват, не можем да се цепим на средата. Който е русофил, то му е в сърцето, няма нужда от декларации. БСП не трябва да влиза в руслото на "Атака" и на другите, които искат да използват картата "Русия".
Да, ние сме русофили, да, трябва да внимаваме да не съсипем туризма. Разбира се, че Европа трябва да погледне към нас. 300 000 руснаци са си купили имоти в България. Добрият турист на морето е руският турист. Разбира се, че ако някой инвестира у нас, това ще е Русия. Няма да дойдат американците да инвестират в България, не знам някъде американци да са направили нещо в България. Ясно е, че ще са хора от Европа, от Русия.

- Какво ще бъде отношението ви към "Атака"? Разтълкувайте тази повеля за сътрудничество с леви и патриотични организации.

- Не мисля, че трябва да правим нещо с "Атака".

- А с формацията на Велизар Енчев? Тя може ли да бъде конкурент на БСП?

- Нека да я видим. Ние за 25 годни се нагледахме на какво ли не. И СДС, и ГЕРБ тръгнаха от БКП и БСП. Много от демократите първо бяха комунисти. А и не мисля, че демокрацията е патент на дясното. Ние за последните години показахме, че сме най-демократичната партия.

- Дотам, че може би имате двама лидери.

- Няма такова нещо!

- Георги Първанов изкуствено ли вкара тази тема, като заяви, че в БСП има двама лидери - Михаил Миков и Сергей Станишев, или като човек, който много добре познава партията, каза на глас нещо, което други премълчават?

- И той беше лидер на БСП. В тази партия винаги е имало много лидери и всеки си знае мястото. Димитър Благоев-Дядото е бил лидер, макар и без пост. Ако Сергей Станишев искаше да е председател на БСП, щеше още да е такъв. Той е президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и БСП подкрепя кандидатурата му за втори мандат. Михаил Миков ясно заяви това.

- Кой тогава издигна плаката "Сергей Станишев - вън от БСП"?

- Не знам кой го издигна, но не му е добра шегата. По-добра конфигурация от тази - Михаил Миков, председател на БСП, и Сергей Станишев - президент на ПЕС, не сме имали. Сега остава да си подредим къщичката и да постигнем такива резултати на изборите, че да не ни е срам после.

Нашият гост:
Георги Гергов е роден на 12 декември 1956 г. Завършил е Ветеринарномедицинския техникум в Стара Загора и агроинженерство в Пловдив. Почетен консул на Руската федерация в Пловдив. Президент на Централноевропейския панаирен алианс (CEFA). Доктор хонорис кауза на Аграрния университет. Предприемач. Член на НС на БСП, председател на Градския и Областния съвет на БСП Пловдив. Семеен с двама синове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта