Почина бившият шеф на "Булгартабак холдинг" Спас Гелемеров

Бившият шеф на „Булгартабак холдинг“ от 1995 до 1997 г. Спас Гелемеров почина тази сутрин на 69 години след продължително боледуване в столична болница. Въпреки че от дълги години той живееше в София със семейството си, последното му желание е било да бъде погребан в родния Гоце Делчев, съобщава struma.bg.

Гелемеров дълги години оглавява Опитната станция по тютюна в Гоце Делчев. Занимава се успоредно и с научна работа, и е един от водещите български селекционери и автор на ориенталски сортове тютюни, домати, зеленчуци и препарати за растителна защита. Негово дело са сортовете тютюн „Неврокоп 1146″ и „Неврокоп А24″. Присъдена му е научна степен доц. д-р за своите разработки в сферата на тютюнопроизводството в Гоце Делчев и региона.

До 1995 г., преди да оглави „Булгартабак холдинг“ , Спас Гелемеров е директор на Института по тютюна и тютюневите изделия. През последните години той продължаваше да изобретява нови сортове в частната си фирма Гоце Делчев утре се прощава с един от най-успелите си граждани, с чието име дълги години се свързваше цял отрасъл от местната икономика, който осигурява поминък на хиляди семейства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони