Не е било възможно да се предвиди срутването на моста в Генуа

Христо Иванов заложил „бомбата“ в Търговския регистър Бившият правосъден министър оставил стратегическото звено без резервен център

Екопроблеми в Рила няма, те са на плажната ивица по Черноморието

200 хил. коли остават без „Гражданска“ От събота шофьорите трябва да сключат нова полица

Тереза Мей: Заплахата от тероризъм във Великобритания остава много висока

Гуардиола с часовник за 170 000 евро

Български тираджия оцелял по чудо в Генуа Жертвите на срутването вече са 35

Обжалваме, ако ни скъсат на шофьорски изпит Комисия отменя решението на изпитващия, ако установи нередности

Влизаме в топ 10 по ръст на БВП Инвестициите се увеличиха с 4,4%

МВР строи Дворец на паспорта за 370 млн. лв. Обявяват утре обществена поръчка за нова система за лични документи

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 15 август 2018

От последните минути: Освобождават двамата гръцки военни от затвора в Одрин

39 общини взимат до 20 млн. лв. 200 фирми получават до 1 млн. евро

Мотор с фалос се заби в автомобил

Повдигнаха 2 обвинения на Бенчо Бенчев (обзор) Парична гаранция от 50 000 лв. и забрана за напускане на страната

Завръщащи се джихадисти заплашват България

Рисковете пред сигурността на България остават “относително високи” заради редица фактори в региона, които предполагат запазване на конфликтното противопоставяне.

Това е един от изводите в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2014 г. Документът вече беше одобрен от Министерския съвет и се очаква след Великден да влезе за гласуване в парламента.

Сред най-опасните фактори е набирането на доброволци от региона за бойни действия в мюсюлмански държави, т. нар. джихадисти, както и “евентуални действия на някои от тях след завръщането им”. Кризата в Украйна, замразените конфликти в Черноморско-каспийския регион и острите етнически противопоставяния също са сред заплахите за страната ни, пише в доклада. Като опасност са посочени дори пиратите в Гвинейския залив, които застрашават международното корабоплаване въпреки операциите на ЕС и НАТО срещу тях, в които участваше и България.

В документа е посочено, че безпокойство предизвикват опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за дезинформация и опитите на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението. Не са дадени примери, които да доказват тези твърдения.

За първи път е конкретизирано, че има сериозни заплахи от киберпрестъпления, които могат да бъдат насочени към “правителствени институции”. В няколко европейски армии вече официално сформираха войскови подразделения, които да се занимават единствено с водене на бойни действия в интернет пространството.

ПРОПУСК

Ненчев забрави за проектите за модернизация

Министър на отбраната Николай Ненчев вече пропусна да внесе в Министерския съвет проектите за модернизация на армията. Предшественикът му Велизар Шаламанов беше вкарал във Визия 2020, че това трябва да стане до 3 април. Един от тези проекти е свързан с придобиване на нов тип изтребители. До тази дата Ненчев трябваше да каже какво предлага – нов изтребител, нов „втора ръка“ или пълна модернизация на руските МиГ-29. Общо по деветте проекта трябва да бъдат изхарчени над 2 млрд. лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.