Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Завръщащи се джихадисти заплашват България

Рисковете пред сигурността на България остават “относително високи” заради редица фактори в региона, които предполагат запазване на конфликтното противопоставяне.

Това е един от изводите в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2014 г. Документът вече беше одобрен от Министерския съвет и се очаква след Великден да влезе за гласуване в парламента.

Сред най-опасните фактори е набирането на доброволци от региона за бойни действия в мюсюлмански държави, т. нар. джихадисти, както и “евентуални действия на някои от тях след завръщането им”. Кризата в Украйна, замразените конфликти в Черноморско-каспийския регион и острите етнически противопоставяния също са сред заплахите за страната ни, пише в доклада. Като опасност са посочени дори пиратите в Гвинейския залив, които застрашават международното корабоплаване въпреки операциите на ЕС и НАТО срещу тях, в които участваше и България.

В документа е посочено, че безпокойство предизвикват опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за дезинформация и опитите на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението. Не са дадени примери, които да доказват тези твърдения.

За първи път е конкретизирано, че има сериозни заплахи от киберпрестъпления, които могат да бъдат насочени към “правителствени институции”. В няколко европейски армии вече официално сформираха войскови подразделения, които да се занимават единствено с водене на бойни действия в интернет пространството.

ПРОПУСК

Ненчев забрави за проектите за модернизация

Министър на отбраната Николай Ненчев вече пропусна да внесе в Министерския съвет проектите за модернизация на армията. Предшественикът му Велизар Шаламанов беше вкарал във Визия 2020, че това трябва да стане до 3 април. Един от тези проекти е свързан с придобиване на нов тип изтребители. До тази дата Ненчев трябваше да каже какво предлага – нов изтребител, нов „втора ръка“ или пълна модернизация на руските МиГ-29. Общо по деветте проекта трябва да бъдат изхарчени над 2 млрд. лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.