Завръщащи се джихадисти заплашват България

Рисковете пред сигурността на България остават “относително високи” заради редица фактори в региона, които предполагат запазване на конфликтното противопоставяне.

Това е един от изводите в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2014 г. Документът вече беше одобрен от Министерския съвет и се очаква след Великден да влезе за гласуване в парламента.

Сред най-опасните фактори е набирането на доброволци от региона за бойни действия в мюсюлмански държави, т. нар. джихадисти, както и “евентуални действия на някои от тях след завръщането им”. Кризата в Украйна, замразените конфликти в Черноморско-каспийския регион и острите етнически противопоставяния също са сред заплахите за страната ни, пише в доклада. Като опасност са посочени дори пиратите в Гвинейския залив, които застрашават международното корабоплаване въпреки операциите на ЕС и НАТО срещу тях, в които участваше и България.

В документа е посочено, че безпокойство предизвикват опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за дезинформация и опитите на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението. Не са дадени примери, които да доказват тези твърдения.

За първи път е конкретизирано, че има сериозни заплахи от киберпрестъпления, които могат да бъдат насочени към “правителствени институции”. В няколко европейски армии вече официално сформираха войскови подразделения, които да се занимават единствено с водене на бойни действия в интернет пространството.

ПРОПУСК

Ненчев забрави за проектите за модернизация

Министър на отбраната Николай Ненчев вече пропусна да внесе в Министерския съвет проектите за модернизация на армията. Предшественикът му Велизар Шаламанов беше вкарал във Визия 2020, че това трябва да стане до 3 април. Един от тези проекти е свързан с придобиване на нов тип изтребители. До тази дата Ненчев трябваше да каже какво предлага - нов изтребител, нов „втора ръка“ или пълна модернизация на руските МиГ-29. Общо по деветте проекта трябва да бъдат изхарчени над 2 млрд. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини