На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Сотир Цацаров: Опасно е да спираме частни сделки (Обзор)

Идеята обвинителите да спират всякакви сделки в защита на държавния и обществен интерес без съдебен контрол е “крайно неприемливо законодателно решение”. Така смята главният прокурор Сотир Цацаров. Той убедил премиера Бойко Борисов на среща в Министерския съвет, че тази теза е правилна.

Обратната беше застъпена от шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и депутати от ДПС, БДЦ и Патриотичния фронт, които се опитаха да прокарат промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се дават повече правомощия на прокурорите. Текстовете бяха обсъдени в правната комисия на Народното събрание, но ГЕРБ ги оттегли в пленарната зала. Разбра се, че ще опита да ги въведе, променяйки Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) и съответно Закона за съдебната власт.

Повод за извънредното законодателство бе сделка, при която собственикът на КТБ Цветан Василев продаде за 1 евро активи на БТК, на два военни завода и още две дружества.

Обвинител №1 е заявил на Борисов, че поправките в ГПК “не могат да бъдат оценени като положителни” и че с тях “може да се създадат опасни прецеденти в развитието на нормалния граждански оборот”. Той напомнил на премиера принципното положение в ГПК в момента – че държавата се представлява от министъра на финансите, а по дела за държавни недвижими имоти – от министъра на регионалното развитие.

Цацаров посочил, че министърът на финансите има нужда от повече правомощия в защита на държавния интерес, включително и в гражданския процес. Не отхвърлил обаче изцяло възможността да получи нови правомощия. Според него “максималното разширяване на правомощията на прокурора би могло да бъде възможността да обжалва всеки съдебен акт, който засяга имуществените права и законните интереси на държавата и само на нея”. Цацаров изтъкнал, че „има нужда от такава възможност по Закона за мерките срещу финансирането на тероризма и по Закона за мерките срещу изпирането на пари, но не и в други случаи”.

Главният прокурор запознал и работодателските организации с измененията в ГПК на среща в Съдебната палата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.