Гранати от Втората световна откриха в монтанско село

Fibank награди Сани Жекова

Вижте какво реши Министерският съвет на 21 февруари 2018

Задържаха психично болен мъж, убил баща си

Късметлия падна пред влак, счупи само крак

Фандъкова: Правителството отпусна 151 млн. лева за реконструкция на централната градска част

Швейцария дари противопожарен автомобил на община Кресна

Бойко Борисов: Столична община да помисли да направи скъпа зона в центъра Който иска да се разхожда с колата из града, да плаща повече, каза премиерът

Полицаи спряха от продажба 350 кг захарни и шоколадови изделия с изтекъл срок на годност

Георги Икономов: Името Банско е разпознаваемо в Бурса и е предпочитана туристическа дестинация

Президентът Радев наложи вето на Закона за КТБ

Ферари има два рождени дни Ако беше жив, Енцо щеше да навърши 120 г.

Цветан Цветанов: Жаблянов се държа все едно е номиниран за председател на БСП

Корнелия Нинова: Искането за оставка на Валери Жаблянов е противоконституционно

110 депутати решиха оставката на Валери Жаблянов

Сотир Цацаров: Опасно е да спираме частни сделки (Обзор)

Идеята обвинителите да спират всякакви сделки в защита на държавния и обществен интерес без съдебен контрол е “крайно неприемливо законодателно решение”. Така смята главният прокурор Сотир Цацаров. Той убедил премиера Бойко Борисов на среща в Министерския съвет, че тази теза е правилна.

Обратната беше застъпена от шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и депутати от ДПС, БДЦ и Патриотичния фронт, които се опитаха да прокарат промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се дават повече правомощия на прокурорите. Текстовете бяха обсъдени в правната комисия на Народното събрание, но ГЕРБ ги оттегли в пленарната зала. Разбра се, че ще опита да ги въведе, променяйки Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) и съответно Закона за съдебната власт.

Повод за извънредното законодателство бе сделка, при която собственикът на КТБ Цветан Василев продаде за 1 евро активи на БТК, на два военни завода и още две дружества.

Обвинител №1 е заявил на Борисов, че поправките в ГПК “не могат да бъдат оценени като положителни” и че с тях “може да се създадат опасни прецеденти в развитието на нормалния граждански оборот”. Той напомнил на премиера принципното положение в ГПК в момента – че държавата се представлява от министъра на финансите, а по дела за държавни недвижими имоти – от министъра на регионалното развитие.

Цацаров посочил, че министърът на финансите има нужда от повече правомощия в защита на държавния интерес, включително и в гражданския процес. Не отхвърлил обаче изцяло възможността да получи нови правомощия. Според него “максималното разширяване на правомощията на прокурора би могло да бъде възможността да обжалва всеки съдебен акт, който засяга имуществените права и законните интереси на държавата и само на нея”. Цацаров изтъкнал, че „има нужда от такава възможност по Закона за мерките срещу финансирането на тероризма и по Закона за мерките срещу изпирането на пари, но не и в други случаи”.

Главният прокурор запознал и работодателските организации с измененията в ГПК на среща в Съдебната палата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете