Шофьори и лекари работят най-много извънредно

Шофьорите от пътническия и градския транспорт, лекарите и охранителите в частни фирми полагат най-много извънреден труд. Това показва статистиката на Главната инспекция по труда на базата на уведомленията, подадени от работодателите. През 2014 г. общо 929 084 работници от всички браншове са се трудили извънредно над законоустановените 40 часа на седмица (5 дни по 8 часа).

Най-натоварени са били шофьорите. Те са натрупали средно по 66 часа извънреден труд през миналата година. Това означава, че работното време на един средностатистически шофьор е с над 8 дни по-дълго в сравнение с работник, който не полага извънреден труд.

По традиция лекарите и медицинските сестри са сред най-натоварените с извънреден труд кадри. През 2014 г. 34 773 служители в болниците са работили средно с по 51 часа над регламентираното в Кодекса на труда работно време. На трето място по извънреден труд са охранителите в частни фирми. Те са работили извънредно средно по 37 часа на година.

Според Кодекса на труда извънредният труд не може да надхвърля 150 часа на година. Случаите, в които той е разрешен, са строго регламентирани - например при работа във връзка с отбраната на страната, за предотвратяване на бедствия, за възстановяване на водоснабдяване или електроснабдяване, оказване на медицинска помощ.

Допълнителното възнаграждение за извънреден труд се договаря между работодателя и служителите. По закон обаче то не може да е по-малко от 50% над възнаграждението по трудов договор. За работа през почивните дни допълнителното заплащане е 75%, а по време на официални празници – 100% над обичайното. През 2014 г. инспекторите по труда са разкрили 804 нарушения, свързани със заплащането на извънреден труд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес