304 души в ЕС починали след хранителни натравяния за година, 310 000 са заболели

Над 200 заболявания се причиняват ежегодно от опасна храна. Данните са на световната здравна организация. Консумирането на подобни храни е свързано със смъртта на около 2 млн. души годишно в света, включително и много деца. Най-честите хранителни отравяния за причинени от бактериите салмонела и стафилокок, които лесно могат да се развият при продуктите, ако липсва хигиена.

Само за 2012 г. са регистрирани 310 хил. случая на хранителни заболявания в Европа. Смъртните случаи са 304. През 2014 г. у нас са станали 15 взрива на хранителни натравяния, които са засегнали над 270 души. Само от 11 от случаите е установено от какво са причинени.

През годините станахме свидетели на редица хранителни отравяния на деца в училище или по лагери. Отговорността за това е на всички по веригата от директора до проверяващите органи. От Агенцията по безопасност на храните признават, че понякога бизнесът - в лицето на доставчици и производители, не се справя с изискванията.

За да организират храненето по най-добър начин, преди години от Министерство на здравеопазването подготвиха три различни наредби за менюто на децата за различните възрасти - яслена, градинска и училищна.

Най-честите хранителни отравяния за причинени от бактериите салмонела и стафилокок, които лесно могат да се развият при продуктите, ако липсва хигиена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят