На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Ето къде ще бъдат станциите от третия лъч на метрото в София (карта)

В средата на тази година се очаква да започне строителството и на третия лъч на метрото в София, веднага след като Европейската комисия одобри финансиране на проекта. Одобреното трасе е с дължина 16 км – 10.5 км под земята и 5.5 км над земята, и 18 метростанции – 14 подземни метростанции и 4 надземни метростанции, пишат от “Спаси метрото”, цитирани от “Дневник”.

Най-вероятно това лято ще започне работата по втория метродиаметър. Първо ще започне изграждането на станцията при “Театър зад канала”, на бул. “Мадрид”. В първия етап влизат и спирките при Орлов мост, площад “Св. Патриарх Евтимий”, НДК, към Красно село. Участъкът е с обща дължина от 7.8 км. и 8 метростанции. Прогнозната стойност е 434 млн. евро без ДДС, като по-голямата част най-вероятно ще дойде от европейската програма “Транспорт” (2014-2020).

Първата станция ще бъде до колелото на трамвай №22 северно от бул. “Ботевградско шосе”. Веднага след станцията, в посока жк “Левски” естакадата продължава покрай улица, която ще се построи заедно с метрото и се спуска в рампа преди завоя, водещ трасето към бул. “Владимир Вазов”, пишат от “Спаси метрото”, които следят решенията по третия лъч на метрото. Дължината на станцията е 102 метра. Достъпът до пътническия перон ще се осъществява чрез стълбище, единичен ескалатор и асансьор. 

Следващата станция на третия лъч ще бъде подземна – в оста на бул. “Владимир Вазов” между ул. “Поп Груйо” и ул. “С. Доспевски”. Дължината на станцията е 118 метра, широчината на пероните е еднаква и е около 4 метра. Спирка 3 ще се казва “Витиня” и ще бъде разположена малщо след моста над р. Сухата река. Станцията е наземна.

После ще бъде спирка “Васил Кънчев” – между кръстовищата на “Владимир Вазов” и “Васил Кънчев”, в близост до стадион “Георги Аспарухов”. Станцията по проект е със странични перони, един вестибюл и общо два изхода – по един от всяка страна на бул. “Владимир Вазов”.

Станция 5 ще бъде разположена между ул. “Ильо Войвода” и ул. “Панайот Хитов”. Следва станцията при парк “Заимов” и “Театър зад канала” – на бул. “Мадрид” и бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”. Оттам ще започне и строителството на третия лъч. Станцията ще бъде надълбоко, за да може да премине под Перловската река.

В първоначалния проект следваше станция при ул. “Шипка” и бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, която засега е отпаднала. Причината е близостта й с Орлов мост, като оттам ще минава отклонението на третия лъч към кварталите “Гео Милев” и “Слатина”.

Следващата станция ще бъде при Орлов мост и ще бъде разположена в югоизточния ъгъл на Княжеската градина. След това метрото ще стига до площад “Св. Патриарх Евтимий”. Спирката е проектирана с един изход към площада и един пред кино Одеон.

После следва спирка при Националния дворец на културата (НДК). Изходите ще са разположени съответно в съществуващия вече подлез на станцията на втория метродиаметър и в югоизточния ъгъл на градинката на църквата “Св. Георги”.

Следва спирка в западния ъгъл на кръстовището на бул. “Пенчо Славейков” и бул. “Прага”. После ще бъде станция при кръстовището на бул. “България” и бул. “Акад. И. Е. Гешов”. В първоначалните планове следващата станция беше “Дойран”, но засега отпада, защото е непрактична и скъпа.

След това ще бъде станция, разположена при кръстовището на бул. “Цар Борис III” и бул. “Гоце Делчев”. Тя ще има топла връзка със спирките на трамвая, както и пътен възел под бул. “Цар Борис III”. Следва спирка при “Никола Мушанов” и бул. “Президент Линкълн”

После ще има станции в “Овча купел 1”, при кръстовището на бул. “Монтевидео” и бул. “Западна тангента” и “Овча купел 2” (при ул. “Централна”). Накрая лъчът приключва в “Горна баня” със спирка, разположена перпендикулярно на околовръстния път. Западният й край опира до ж.п. линията София-Перник, а източният – в зелената площ, разделяща околовръстния път от жк “Овча купел”.

Засега са известни и станциите от отклонението на третия метродиаметър към кварталите “Гео Милев” и “Слатина”. След Орлов мост следва спирка при кръстовището между ул. “Черковна”, ул. “Гео Милев” и бул. “Ситняково”, после при кръстовището на улиците “Гео Милев” и ул. “Николай Коперник”. Следват станции при улиците “Гео Милев” и “Слатинска”, а накрая – в близост до зала “Арена Армеец”, станция на естакада над бул. “Асен Йорданов”.

Предвижда се отклонение от третия лъч и към квартал “Борово”, но все още не е уточнено точно къде ще бъдат станциите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.