ТЕЛК отказа ортопедични обувки на парализиран мъж, защото не можел да ходи сам

31-годишният Тодор Велизаров от град Тръстеник, който от девет години е прикован на инвалидна количка, мечтае за ортопедични обувки. Според него, те ще му помогнат при рехабилитацията и ще увеличат шансовете му да проходи. ТЕЛК-комисия обаче отказва да му ги отпусне с мотива, че Тодор Велизаров не може да ходи самостоятелно.

Пред БНТ младият мъж сподели, че се надява да стане от количката. „Искам вече да стана. Големи шансове имам за това, но трябва интензивно посещаване на рехабилитация“, заяви Тодор.

Животът му се преобърнал внезапно на 16 юли 2006 година. Тогава Велизаров работил в конна база в София. Вечерта работодателят му се обадил, защото е забравил да прибере пистолета си и моли младият мъж да стори това. Последният спомен на Тодор е, че държи оръжието. Едва по-късно той разбира, че стоп-патрон е минал през главата му и е бил седем дни в кома. След инцидента, Велизаров остава без част от черепа си. При една от пункциите, се парализира от кръста надолу. Първоначално може да се придвижва с проходилка и с патерици. След това състоянието му се влошава.

Според дирекцията по социално подпомагане в Плевен, няма проблем да се ползват едновременно и двете средства, но ако са предписани от лекарска комисия. ТЕЛК обаче отказва да му ги предпише, защото мъжът е с пареза на долните крайници, т.е. двата крайника не се движат.

Ортопедичните обувки са нужни и за безопасността на Тодор, за да може да стъпи стабилно на количката, каза майка му Теменужка Борисова.

“Не мога да му купя ортопедичните обувки, защото струват 400 лева, а доходът ни е 500 лева. Един ден аз като си отида, той ще може сам да се оправя, няма да бъде зависим, защото няма кой друг да го гледа, освен мен и баща му”, заяви Теменужка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини