Борисов: Което не съм чул, само това не сме дотирали

"Няколко години живяхме в най-тежка финансова криза, светът се тресеше. Успяхме да се справим с нея в предишния мандат". Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на Първата национална дискусия от кампанията "Да! На българската икономика", съобщи "Фокус".

"Когато кризата си отиде, България се удави. От 4 декември досега сме дали близо 3,6 млрд. лева на над 100 000 вложители в КТБ. Експериментът мина, пасивите ги знаете всички, спрени всички еврофондове. С една дума експериментът от година и половина България да остава без еврофондове да не го допускаме като нация", заяви Борисов.

По думите му, ниският капацитет и корупцията не им остава друг избор освен да спрат харченето на европейски пари.

"В момента всички еврофондове работят. Знаете с какви усилия в парламента, успяхме да запазим плоския данък. По-добри условия за бизнеса в Европа няма като данъчна система. Кое да правим - нова инфраструктура ли? Ето тук има по-възрастни, нека да кажат от кога "Тракия" и "Хемус" не са ремонтирани. От 1975 година не са пипани и откакто ние дойдохме от сутрин до вечер ремонтираме", допълни Борисов.

Той уточни, че 100 млн. вече са дадени за великденските надбавки. "Деси Танева от сутрин ме почва - да дотираме. Което не съм чул, само това не сме дотирали. Сега ми извиват ръцете за едно село с 20 къщи. Аз за 9 млн.лева ще им направя прекрасен блок. Трябва ли държавата за всяка нужда да изважда такива огромни ресурси?", запита Борисов.

"След финансовата криза, дойде кризата в Украйна. Никой не си избира родителите и съседите", каза още премиерът.

„Виждате в Гърция, Сърбия, Македония,Албания и Румъния какво се случи. Животът ме научи да бъда търпелив - изчакайте само след година да видите какво ще се случи в Румъния. Другите държави като кажеш свобода на медиите, включват това, че правителствата и президента оказват влияние на медиите. В България такъв проблем няма - медиите сами определят своята политика. Те си я правят в зависимост от интересите. Такава свободия няма никъде", заяви Борисов.

Той посочи, че властта по никакъв начин не се меси в тях.

„Много бизнес се перчи и бие в гърдите, че са бизнесмени. Какъв бизнесмен си като чакаш само на обществени поръчки. Бизнесмен е този, който произвежда, вдигна износа, отива в чужбина. При усвояването на европейските фондове, всяка държава има т.нар. финансови корекции", допълни Борисов. Той подчерта, че от 28 държави, България е в първата десетка от добрите.

„От 5000 германски фирми в България, две са имали проблем и едната си е изцяло тяхна глупост", каза още Бойко Борисов.

"2,7 млрд. лева сме изсипали във Фонд „Земеделие”, в българските земеделски производители от началото на годината. Ако това не е помощ, не знам какво биха приели за помощ", каза министър-председателят.

"Отворили сме програмата за селските райони на наш риск. Хубаво е, че Брюксел ни вярва”, коментира Борисов.

”Веднъж имах глупостта да споделя публично, че не би трябвало да има безработни в прекрасните земеделски райони с прекасни пасища планински къде би могло да се произвежда най-доброто мляко, месо и всичко останало - 100% екологично чисто. От 25 години България няма химическа промишленост, земята и природата се изчистиха, възможно най-скъпото, което може да се продава в Европа, може да се произвежда в България”, каза още премиерът. По думите му арабският пазар казва, че колкото агнета произведем, толкова ще купят „ Богатите араби искат българско агнешко, както ние искаме немски мерцедеси, но няма – не се произвежда. Едва 700-800 хиляди. Какво да подпомогне държавата, как да помогне , а сме дали 2,7 млрд.лв”, посочи примерът.

Борисов посочи, че ако се обедини бизнесът и се направи се голямо предприятие, Българската банка за развитие може да е гарант.

"Това е огромна възможност за държавата, за хранително-вкусовата промишленост. Знаете, че яйцата, които са от еко-кокошки са 5 пъти по-скъпи. Като направите колбаси или вино, трябва да знаете, че износът е голяма отговорност", добави Борисов. Той уточни, че са готови да помагат, но инициативата трябва да дойде от бизнеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини