Кои са трите стъпки към успеха според Вълкът от Уолстрийт

Джордън Белфорт, по-известен като "Вълка от Уолстрийт", днес е в София, за да преподаде своите бизнес стратегии. Изнасянето на подобни лекции е една от основните му дейности след излизането от затвора, където прекарва 22 месеца след като е осъден за пране на пари и измама с продажба на акции на нереални цени.

Преди лекцията си сред желаещите да научат бизнес уроци от него той имаше кратка среща с медиите. Кои са, според Белфорт, трите стъпки към успеха, съобщи Дневник:

1. Трябва да знаеш къде искаш да стигнеш, къде се виждаш в бъдеще. Повечето хора нямат тази визия или пък нямат цели. В САЩ, а пък и в повечето страни, които посещавам, се говори много за поставянето на цели. Аз вярвам във важността да си поставяш цели. Аз винаги съм си поставял и те са били стъпки за изпълнение на моята визия за бъдещето ми. На практика те показваха къде виждам себе си след 5 г., например и защо. И тези цели не са просто: искам да направя много пари, искам бизнеса ми да се развива бързо, а обхващат въпроси и като този - как виждам живота си, как това, което искам за себе си ще повлияе на околните, на кого служа с дейността си. Тоест аз виждам себе си как се придвижвам напред през тези пет години.

Важно е също да си задаваш въпроса защо това, което си си поставил като цел, е важно за теб самия. Много хора не си дават сметка, че да си отговориш на въпроса защо за теб е важно да успееш е също ужасно важен въпрос, толкова колкото стъпките, които правиш към успеха. Хората смятат, че като имаш пари, това ти дава свобода. Желанието да станеш богат не е достатъчно, за да го постигнеш. Зад това желание винаги стои и нещо друго, нещо, което правиш за семейството, за децата си, за родителите, за обществото, за хората, които са важни за теб. Например, аз докато бях в затвора и имах тежки моменти докато се опитвах да напиша първата си книга, си представях очите на моите деца.

2. Втората стъпка към успеха е да имаш способността да споделиш собствената си визия за успех с общността, да я въвлечеш в нея. Можеш да имаш най-страхотната идея и бизнес план, но те изискват хора, които също да работят и да те подкрепят. Ако не успееш да вдъхновиш и привлечеш и други хора към визията си, тогава не можеш да успееш. Прекрасен пример за това, което казвам, е Нелсън Мандела. Той не само имаше визия за Южна Африка, но успя да обедини всички хора да работят за осъществяването й. Това е наистина мощна комбинация. Така че е важно да успееш да убедиш хората да работят за тази твоя визия и също в работата си да стигнат там, където ти смяташ, че трябва да стигнат.

3. Третата много важна стъпка е да имаш стратегия за действие, за да постигнеш целите си. Правенето на бизнес си има правила. И ако ти не знаеш или не следваш тези правила, то това ще ти донесе много проблеми. От малък се опитвам да изкарвам пари с различни дейности като например да продавам сладолед на плажа, но това не е правене на бизнес. И когато създадох първия си бизнес на 22 г. научих по трудния начин, че играта си има правила. И ако не ги следваш, правиш грешки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица