Ципрас: Не съм съгласен със санкциите срещу Русия, това е път за никъде

„Не съм съгласен със санкциите срещу Русия. Смятам, че това е път за никъде. Аз съм привърженик на тезата, че е нужен диалог и дипломация. Трябва да се седване на масата на преговорите и да се намери решение на най-тежките проблеми”, заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас пред ИТАР-ТАСС преди посещението си в Русия.

„Икономическата война като продължение на сегашната война е политика, която води до задънена улица", пояснява той. Ципрас твърди, че още с встъпването си в длъжност е получил послание от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който смятал почти за даденост позицията на Гърция в полза на санкциите. След което му се обадил и му заявил: "Не смятайте позицията на Гърция за даденост, ситуацията се промени, сега Гърция има друго правителство. И вече искаме да ни питате, преди да вземате решения”.

Той допълва, че по време на първото си участие в срещата на върха в ЕС се е обърнал към всичките си партньори, колеги премиери и държавни глави с въпроса: „Кажете ми, как си представяте новата архитектура на сигурността в Европа? Дали си я представяте с Русия на срещуположната страна, или с Русия в процес на диалог и взаимно разбирателство?” Но много от тях не му отговорили. „Според моята представа отговорът е ясен: новата архитектура на сигурността в Европа не може да не включва Русия”.

Ципрас твърди, че в момента Европа е под заплахата на деградивни сили, че човеконенавистничеството, омразата между народите, расистките настроения и заплахата от други видове тоталитаризъм е нараснала. Той смята, че в момента трябва да бъде създаден общ фронт срещу фашизма, като припомня близките отношения между Русия и Гърция по време на антифашистката съпротива.

Гръцкият премиер разчита също така по време на посещението си в Русия да затвърди разведряването на отношенията между двете държави след дългата зима, налагана от предишните управления на Гърция, както и да завоюва нови територии за продукцията на гръцкото земеделие

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия