Academy of St Martin in the Fields се издържа само от частни спонсори

“Във Великобритания няма пари за нашия оркестър, Academy of St Martin in the Fields се издържа само от частни спонсори. Разчитаме на добрите си контакти по целия свят”, признаха вчера пред журналисти концертмайсторът Тамаш Андраш и Кейти Стилман, водач на групата от втори цигулки.


Легендарният симфоничен оркестър, създаден през 1958 г. от сър Невил Маринър, няма щатен състав и музиканите се събират за конкретни проекти. 6 и 7 април 2015 г. са записани в програмата им като гастрол в България. Снощи свириха в столичната зала “България”, а довечера ще бъдат във Варна. И двата концерта са в рамките на тазгодишния Европейски музикален фестивал.

Тук не е целият Academy of St Martin in the Fields, а само струнен състав от 14 музиканти, които са подбрали специална програма с творби от Дворжак, Елгар, Моцарт и Бритън. Въпреки световната си слава музикантите имат едно-единствено, но строго изискване към организаторите на фестивала от “Кантус фирмус” - инструментите им да бъдат транспортирани внимателно със специална кола.


В оркестъра свирят хора от цял свят, но не и от България. Тамаш е от Унгария, а Кейти е канадка. Твърдят, че да си на трудов договор е по-сигурно, но принципът на работа в Academy of St Martin in the Fields им допада, тъй като им дава възможност там да се събират единомишленици. Сред колегите им има музиканти, които помнят и началото със сър Маринър, и по-късните години, когато го наследява виртуозът Джошуа Бел. През лятото им предстоят концерти в Южна Америка и Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура