Гуляйджии трошиха, биха и платиха безчинствата си в балканско село

22 избиратели гласуваха на референдум да имат кмет Новият временно изпълняващ длъжността ще бъде избран от Общинския съвет в Попово

Проучване на “Барометър България”: Кабинетът “Борисов” излъчва стабилност

Еди Рама: Косово и Албания може да имат общ президент

КНСБ: Над 3000 лв. трябват за нормален живот на едно семейство в София Издръжката на живота в България е 581 лева

Калоян Паргов и Христо Проданов ще проведат приемна за граждани

„Ислямска държава” пое отговорност за нападението в Дагестан

Спряха шофьор в София с 3.03 промила алкохол зад волана

Кметът на Благоевград положи венец пред бюст-паметника на Васил Левски

Виртуозът Найджъл Кенеди идва във Варна с “Бах среща Гершуин” За първи път правят специално озвучаване в ДКС за кристален звук

Във Варна ще обучават гимназисти по 7 нови професии Разкриват паралелки за бутикови модисти и съдебни служители

Започна срещата между Борисов и Орбан (СНИМКИ)

Сергей Лавров: ЕС разширява влиянието си с ултиматума „или сте с нас, или с Русия“

Пожар затвори временно ТЕЦ „Република” в Перник

ВСУ “Черноризец Храбър” ще приема студенти по професионални направления

МОСВ: Валежите спират, повишено внимание за Тунджа, Марица и Арда

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ-БАН) през следващото денонощие на места слабо ще превалява. Очакваните количества са между 1 и 5 л/кв.м, на отделни места и малко повече.
В четвъртък тук – там ще превали слаб дъжд с количества между 1 и 5 л/кв.м. В петък ще е без валежи.

Водното количество на наблюдаваните реки в цялата страна са над праговете за високи води.

През последното денонощие речните нива в цялата страна са се повишавали, като изключение прави само Западнобеломорския басейн, където регистрираните понижения са до – 8 см. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По-съществени повишения са отчетени, както следва:

Дунавски басейн: в поречието на Огоста с до + 55 см, в поречие Искър – с до + 61 см, в поречие Вит – с до + 12 см, в поречие Осъм – с до + 110 см, в поречие Янтра – с до + 118 см, на реките Джулюница при с. Джулюница с + 32 см и на Черни Лом при с. Широково – с + 127 см.

Черноморски басейн: река Провадийска с до + 60 см, река Врана при село Надарово – с + 50 см, река Луда Камчия при с. Бероново – с + 100 см, река Камчия при с. Гроздьово – с + 170 см, река Факийска при с. Зидарово – с + 202 см, река Ропотамо при с. Веселие – с + 34см.

Източнобеломорски басейн: повишения са регистрирани на следните измервателни пунктове: река Тунджа при Елхово – с + 14 см, река Марица при Пазарджик – с + 8 см, река Марица при Пловдив – с + 18 см, река Чепеларска при Бачково – с + 28 см, река Марица при Първомай – с + 28 см , река Сазлийка при Гълъбово – с + 45см, река Харманлийска при Харманли – с + 118 см, р. Марица при Харманли – с + 28 см, река Марица при Свиленград – с + 26 см, река Арда при Вехтино – с +59 см, река Върбица при спирка Джебел -с + 30 см.

Западнобеломорски басейн: в по-голямата част от басейна са отчетени понижения на водните нива, изключение правят река Места при Момина кула – с + 4 см, река Струма при Бобошево – с + 14 см, река Струмешница при с. Струмешница – с + 2 см.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и през следващите едно-две денонощия, вследствие на прогнозираните незначителни количества валежи от дъжд, високата почвена влага и оттичането на реките, се очакват краткотрайни повишения на речните нива на места в страната:
Дунавски басейн: повишения се очакват в средните и долни течения на реките Лом, Огоста, Искър, Вит, Осъм и Янтра.

Черноморски басейн: възможни са повишения в средните и долни течения на реките Провадийска, Камчия, Средецка, Ропотамо, Велека, Резовска.
Източнобеломорски басейн: очакват се повишения във водосбора на река Тунджа след вливането на река Мочурица, във водосбора на река Марица след Пазарджик (горните течения на притоците Въча и Чепеларска), река Арда – горно и долно течение и притоците й (р. Черна река, р. Есенишка, р. Елховска, река Върбица – горно течение и река Крумовица) и Бяла река.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Река Марица:

Водното ниво на река Сазлийка при Гълъбово се повишава и по прогноза до края на деня ще премине жълтия праг (предупреждение) и ще се задържи над него до ранните часове на 10 април.

Река Тунджа:

Нивото на река Мочурица при с. Воденичане е над оранжевия праг (риск за тревога) и по прогноза се очаква да се задържи над него до следобедните часове на 10 април.

Нивото на река Мочурица при с. Чарда е непосредствено над оранжевия праг (риск за тревога) и по прогноза се очаква да спадне под него в ранните часове на 9 април , а в късните часове на 11април евентуално и под жълтия праг (предупреждение).
Нивото на река Тунджа при Ямбол днес почти ще достигне оранжевия праг (риск за тревога) и ще се задържи около него до късните часове на 9 април , когато се очаква да започне плавно да спада. Нивото на реката при Елхово се повишава, като по прогноза до късните часове на 9 април ще достигне до червения праг (тревога) без да го преминава.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда при НИМХ-БАН прогнозира, че река Арда при с. Долно Черковище е достигнала жълтия праг (внимание) и ще се задържи над него до следобедните часове на 8 април.
Западнобеломорски басейн: очакват се повишения на речните нива на наблюдаваните реки Струма и Места, вследствие на повишената почвена влага и оттичането на реките. Повишено внимание за водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда.

Възможни са внезапни наводнения.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.