Казанлък подарява къпане на ромите

Безплатно къпане ще осигури община Казанлък за местните роми по случай 8 април - международния ден на този етнос. Очаква се около 100 души от махалата „Кармен“ да се възползват от предложението и да се топнат на аванта в минералната баня в близкото село Овощник навръх празника.

Лечебният извор в селото отдавна е притегателно място за хората от региона, но по традиция от няколко години на този ден къпалнята се резервира изцяло за казанлъшките роми. Безплатен транспорт и закуски организира за празника в Овощник община Казанлък.

Преди да влязат в банята, ромите ще поднесат венец пред паметника на младите антифашисти Жельо Маналов и Георги Тихолов. Двамата са помогнали за спасяването на десетки цигани, които е трябвало да бъдат разстреляни в казанлъшкия парк "Тюлбето" по време на Втората световна война. Край банята пък е било лобното място на двамата. Ромите почитат всяка година хората, които са спасили техните събратя по време на войната.

За празника на ромите община Казанлък организира и състезания по футбол, шахмат, спринт на 60 метра и надбягване с каруци, които ще се проведат в сряда в кв. "Кармен".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони