Турция и Иран ще борят гнета на долара и еврото

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че Анкара и Техеран ще удвоят стокооборота си до $30 млрд. годишно и че ще търгуват помежду си само в национални валути.

„Ще се избавим от гнета на долара и еврото и ще се разплащаме с лири и риали, за да сме още по-силни“, каза той в Техеран, където бе по покана на иранския президент Хасан Рухани. Ердоган изрази желание да увеличи вноса на природен газ от Иран, но настоя цената му да бъде намалена. „Турция купува 90-95% от иранския газ, но той ни излиза по-скъпо и от руския, и от азербайджанския, затова като братски страни трябва да се договорим за нещо по-разумно“, заяви Ердоган. Настоящата цена не се съобщава официално, но се предполага, че е $490 за 1000 куб. метра. Анкара води дело в Международния арбитражен съд с искане Техеран да направи отстъпка от 25%.

Отношенията между Турция и Иран са обтегнати заради противоположните им позиции за войната в Сирия и заради обвиненията на Ердоган, че Техеран буни сунитските държави в Близкия изток.

Реджеп Ердоган и Хасан Рухани призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Йемен и срещу всякаква чуждестранна намеса и религиозното радикализиране на Близкия изток.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят