Година преди кървавия 11 септември Осама Бен Ладен бяга от американците с едно магаре

Айман аз Зауахири (вдясно) пое ръководния пост в „Ал Кайда“ от Осама бен Ладен (вляво), след като той бе убит от US командоси в Пакистан през 2011 г.

Осама бен Ладен, основателят на Ал Кайда, е избягал с магарето си от ракетна атака на САЩ, година преди най-голямата и кървава атака в историята - 11 септември 2001 г., когато загинаха почти 3000 души по време на няколко терористични акта във Вашингтон. Както съобщава немският вестник Bild, позовавайки се на подробности от новата книга "Verspielt Europa nicht!" (бел. ред. "Не залагайте на Европа"), представители на САЩ и талибаните са преговаряли в Германия за екстрадирането или убийството на ръководителя на Ал Кайда.

Автор на книгата е Елмар Брок (71 г.) от Християндемократическия съюз (ХДС), който е бил 39 години евродепутат, години наред е бил шеф на комисията по външна политика и съпредседател на групата външни министри на ЕС.
В книгата той посочва, че Бен Ладен е избягал от американски въздушен удар, като се е криел в планински район на границата между Афганистан и Пакистан. От това убежище той организира атаки срещу американските посолства в Кения и Танзания и призовава към джихад (свещена война) срещу американски войници и цивилни.

Bild посочва още, че през август 1998 г. Германската федерална разузнавателна служба (BND) е открила Бен Ладен заедно с няколко видни членове на Ал Кайда. През този период той постоянно е в движение, опитвайки се да прикрие следите си и да се скрие.
Тогава Август Ханинг (78), тогавашният ръководител на BND, директно препраща на американците информацията къде е бил Осама на 19 и 20 август 1998 г., в кой терористичен лагер в Афганистан. Възникнал обаче неочакван проблем. А именно американските ракети трябвало да прелетят над пакистанското въздушно пространство по пътя към елиминирането на лидера на Ал Кайда и Вашингтон трябвало да информира съюзниците в Исламабад за атаката. "Скоро след това Бин Ладен получи предупреждение от Пакистан", казва Ханинг.

Осама напуснал на магаре лагера на терористите на Ал Кайда, който бил обстрелван от американски ракети.

- Когато ракетите избухнаха, Бен Ладен беше на няколкостотин метра от лагера, където го намерихме - добавя Ханинг.

Ако тази акция беше успешна, терористичният акт от 11 септември 2001 г. нямаше да се случи, убеден е бившият шеф на БНД.

- Без Осама Ал Кайда щеше да е значително по-слаба и нямаше да може да извърши толкова мащабни атаки - сигурен е Ханинг.

Припомняме, че след атаката срещу Америка Осама бен Ладен стана най-издирваният терорист в света. Той се укриваше от правосъдието до 2 май 2011 г., когато бе ликвидиран при акция на американски спецчасти в Пакистан.

При това действие бяха убити един от синовете му, двама от сътрудниците и една жена, а американски хеликоптер беше унищожен. Тялото на Осама беше изхвърлено в морето, а след акцията на Барак Обама тогавашният американски президент заяви, че справедливостта е раздадена. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток