ООН прие единодушно резолюция за прекратяване на огъня в Сирия

Филм с българско участие спечели “Златна мечка” на “Берлинале”

Шофьорка заби колата си във бензиностанция в Благоевград

Все повече туристи от Азия идват у нас с цел винен туризъм

Работодатели дават щедри бонуси за довеждане на нов колега в офиса

Сидеров: Мога да намера нов енергиен министър

КАТ преброи 2536 ранени по-малко от лекарите Разлика с над 22% между данните на МВР и Министерство на здравеопазването установи Институтът за пътна безопасност

Забраниха играчките оръжия в пакистанска провинция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в неделя, 25 февруари 2018

Сняг и паднали дървета на Шипченския проход

Въоръжен мъж се барикадира в дома си във Велинград Излезе да вземе дърва за печката и го арестуваха

„Левски“ подгони вечния съперник

Цветанов в Сандански: Усилията на ГЕРБ са насочени към реализирането на успешни политики в местната власт

“Реал” се утвърди в тройката

Салах вкара 20-и гол с левия крак

Промените в НПК за разпитите на деца в сини стаи ще бъдат готови до края на април

„Министерството на правосъдието готви цялостна реформа в областта на детското правосъдие с пакет от стратегически документи“, заяви днес заместник-министър Вергиния Мичева-Русева по време на работна среща на тема „Детско правосъдие“ в Народното събрание, организирана от секретаря на Реформаторския блок Димитър Делчев.

„До 30 април т.г ще бъдат публикувани за обсъждане промени в Наказателно-процесуалния кодекс, регламентиращи разпитите в т.нар. сини стаи на деца, станали жертва на престъпления. Изслушването ще бъде заснемано с аудиовизуална техника и ще служи за доказателство в следващите етапи на наказателното производство, без да се налага повторен разпит на детето. По отношение на децата, извършители на престъпления, се върви в посока за намаляването на времетраенето на мярката „задържане под стража“ , което изискват и международните стандарти“, подчерта Мичева–Русева. Успоредно с това се готви изцяло нов закон за детското правосъдие, допълни тя.

Като приоритет екипът на Министерството на правосъдието си е поставил въвеждането на възстановителното правосъдие и засилване ролята на медиацията във всички отрасли на съдопроизводството.

На срещата, на която присъстваха и Ева Жечева, председател на Агенцията за закрила на детето, заместник- министърът на вътрешните работи Филип Гунев, Грета Ганчева, директор на дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието“ към МОН и народни представители от РБ, бе отчетена липсата на ефективни междуведомствени връзки по отношение на защитата и реинтеграцията на децата в конфликт със закона.

„Необходима е тясна връзка със системата на образованието, както и да се обучат кадри, които да работят с деца в конфликт със закона – полицаи, надзиратели, прокурори, съдии, адвокати и социални работници. Връзките между институциите са ключови за подкрепа на децата“, каза народният представител Димитър Делчев.

Той представи статистика, според която за 2013 г. над 6 хиляди деца са водени на отчет в Детска педагогическа стая като извършили престъпление, а 2 хиляди са жертва на вид посегателство.

Колегата му Настимир Ананиев допълни, че е трябва да се разработи план, съвместно с НПО, за специално обучение и за развитие на непълнолетните след като напуснат институции, като възпитателно училище – интернат, социално-педагогически интернат или поправителен дом.

Във връзка с пакета от проекти, свързани с детското правосъдие, заместник-министър Мичева-Русева, депутатът Димитър Делчев и членове на Консултативния съвет по възстановително правосъдие към МП посетиха поправителния дом в Бойчиновци на 11 март т.г.

На 20 април т.г. им предстои среща с деца от социално-педагогически интернат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.