Христина Даскалова е новият зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново

ВСС избра нов районен прокурор на Козлодуй

Инициатива за 130 години от създаването на Бургаската библиотека: Брандиран автобус с ликовете на родни класици пътува по линия № 9

Тръмп промени позициите си: По-строг контрол на оръжията в САЩ (ИНФОГРАФИКА) Президентът обмисля и други мерки

Москва вини Вашингтон в намеса във вота за Кремъл Много било трудно да се поправят отношенията

На 332 българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г.

МОН предприема допълнителни мерки за олекотяване на ученическите раници

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление при строителството на оградата по границата

Вицепремиерът Валери Симеонов ще проведе работно съвещание за безопасната експлоатация на язовирните стени

Футболист прати 18-годишен в кома

Дрон тори 1 хектар за 15 минути Воден матрак за крави повишава млеконадоя

Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: 271, 2 млн. лева са задълженията ни към други държави

„Асарел-Медет“ продължава подкрепата за Община Панагюрище

В Лондон ще бъдат връчени наградите БРИТ

Калоян Паргов: Година и половина управляващите в СО тероризират гражданите на Малашевци с бездействието си

Пациентите не подкрепиха протеста на частни болници

Пациентските организации не подкрепиха протеста на частни и общинските болници срещу влязлата в сила от март т.г. методика за финансиране на медицинските грижи от НЗОК. Според нея лечебните заведения, които изпълняват спешни дейности, ще получат до 95% от парите си за миналата година, а ако нямат спешни пациенти – до 90%. Целта е да се спре постоянно нарастващият преразход, който от години отчитат болниците.

„Сега не е време за протести, а ръководствата на лечебните заведения да седнат на една маса, за да изработят план как най-сетне да се спрат течовете в системата, а болниците, които лекуват пациентите добре и качествено, да бъдат оставени да функционират безпроблемно“. Това заяви пред „Труд“ д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, в която членуват над 60 асоциации на болни българи). Той е категоричен, че ефективни мерки ще могат да дадат само добре работещите болници.

„В здравеопазването цари хаос и липса на контрол. Затова трябва да се даде шанс на екипа на МЗ да проведе предлаганите реформи“, допълни Пенка Георгиева, председател на пациентските организации „Заедно за теб“. Тя припомни, че по цял свят има плановост в приема на болни чрез листи на чакащите. Изчакването известно време за операция, когато заболяването го позволява, не би застрашило правата на пациентите, каза тя и призова към повече търпение и толерантност.
„Това, че ни няма на протеста, значи, че не го подкрепяме“, коментира и Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. Той не приема призива на някои частници – „Вземете пари от лекарствата и ги дайте на болниците“. „Да не говорим, че още няма механизми, по които да се спрат кражбите в лечебните заведения“, каза още Таушанов.

„Болничните мениджъри са приели бюджетите си още при подписването на договора с НЗОК за годината. Защо тогава не са реагирали?“, запита Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Според нея или ще се прави реформа и всички ще разпределят тежестта й помежду си и ще я понесат, или няма да се нагнетява напрежението в системата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете