Пациентите не подкрепиха протеста на частни болници

Пациентските организации не подкрепиха протеста на частни и общинските болници срещу влязлата в сила от март т.г. методика за финансиране на медицинските грижи от НЗОК. Според нея лечебните заведения, които изпълняват спешни дейности, ще получат до 95% от парите си за миналата година, а ако нямат спешни пациенти - до 90%. Целта е да се спре постоянно нарастващият преразход, който от години отчитат болниците.

„Сега не е време за протести, а ръководствата на лечебните заведения да седнат на една маса, за да изработят план как най-сетне да се спрат течовете в системата, а болниците, които лекуват пациентите добре и качествено, да бъдат оставени да функционират безпроблемно“. Това заяви пред „Труд“ д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, в която членуват над 60 асоциации на болни българи). Той е категоричен, че ефективни мерки ще могат да дадат само добре работещите болници.

„В здравеопазването цари хаос и липса на контрол. Затова трябва да се даде шанс на екипа на МЗ да проведе предлаганите реформи“, допълни Пенка Георгиева, председател на пациентските организации „Заедно за теб“. Тя припомни, че по цял свят има плановост в приема на болни чрез листи на чакащите. Изчакването известно време за операция, когато заболяването го позволява, не би застрашило правата на пациентите, каза тя и призова към повече търпение и толерантност.
„Това, че ни няма на протеста, значи, че не го подкрепяме“, коментира и Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. Той не приема призива на някои частници - „Вземете пари от лекарствата и ги дайте на болниците“. „Да не говорим, че още няма механизми, по които да се спрат кражбите в лечебните заведения“, каза още Таушанов.

„Болничните мениджъри са приели бюджетите си още при подписването на договора с НЗОК за годината. Защо тогава не са реагирали?“, запита Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Според нея или ще се прави реформа и всички ще разпределят тежестта й помежду си и ще я понесат, или няма да се нагнетява напрежението в системата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве