“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Даниел Митов: Утре да паднат санкциите, потокът от руски туристи няма да се увеличи

Правителството много добре знае какви са националните интереси и ги защитава. В това увери министърът на външните работи Даниел Митов в предаването „Още от деня” на БНТ. „Първият приоритет и част от националния интерес е да бъдем ясна, точна, категорично заявена държава член на НАТО и ЕС”, категоричен беше той.
„Това е приоритет номер 1 – да сме ясно заявени къде стоим в геополитическата обстановка”, добави министърът.

Като едно от основните притеснения за националната сигурност Митов посочи бежанския натиск. Другото е свързано с „Ислямска държава”. Трети приоритет е създаване на икономически отношения с различни държави.

По отношение на разделението русофили-русофоби Митов смята, че то е изкуствено. Въпреки това по темата виждаме силна дезинформация.

Като част от националния интерес външният министър посочи изграждането на газов хъб и енергийни връзки с други държави. „Българското правителство застъпва много силно националния интерес”, посочи той.

Митов увери, че са предприети всички усилия за влизане на страната в Шенген. Той посочи пълната мобилизация на институциите у нас и даде за пример инициативите на вицепремиера Меглена Кунева и президента на ПЕС Сергей Станишев. „Когато говорим за национален интерес – така се защитава национален интерес”, отсече той.

„Кога ще видим резултат е друг въпрос. Тепърва ще се говори каква пътна карта ще се направи за България и Румъния”, добави министърът. Той обаче посочи, че страната ни е извадила солиден аргумент – ако България не е част от Шенген и не ползва информационната й система, няма как да засича движението на бойци от „Ислямска държава” и не може да бъде ефективна в борбата с тероризма. „Не може да бъдем държани повече в такова положение”, смята Митов.

Във връзка с отношенията ни с Русия министърът уточни, че отливът в туризма не е свързан с европейските санкции към Москва. „Спадът на потока руски туристи не е свързан със санкциите. Утре да паднат санкциите, няма да се увеличи”, подчерта той. Митов поясни, че руснаците не идват заради затрудненото си икономическо състояние. Според него, обаче, някои политически партии смесват много груби двете неща.

„България никога няма да се превърне в заплаха за която и да е държава. Подкрепяме Минските споразумения. Подкрепяме тяхното пълно изпълнение”, заяви Даниел Митов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете