Даниел Митов: Утре да паднат санкциите, потокът от руски туристи няма да се увеличи

Правителството много добре знае какви са националните интереси и ги защитава. В това увери министърът на външните работи Даниел Митов в предаването „Още от деня” на БНТ. „Първият приоритет и част от националния интерес е да бъдем ясна, точна, категорично заявена държава член на НАТО и ЕС”, категоричен беше той.
„Това е приоритет номер 1 – да сме ясно заявени къде стоим в геополитическата обстановка”, добави министърът.

Като едно от основните притеснения за националната сигурност Митов посочи бежанския натиск. Другото е свързано с „Ислямска държава”. Трети приоритет е създаване на икономически отношения с различни държави.

По отношение на разделението русофили-русофоби Митов смята, че то е изкуствено. Въпреки това по темата виждаме силна дезинформация.

Като част от националния интерес външният министър посочи изграждането на газов хъб и енергийни връзки с други държави. „Българското правителство застъпва много силно националния интерес”, посочи той.

Митов увери, че са предприети всички усилия за влизане на страната в Шенген. Той посочи пълната мобилизация на институциите у нас и даде за пример инициативите на вицепремиера Меглена Кунева и президента на ПЕС Сергей Станишев. „Когато говорим за национален интерес – така се защитава национален интерес”, отсече той.

„Кога ще видим резултат е друг въпрос. Тепърва ще се говори каква пътна карта ще се направи за България и Румъния”, добави министърът. Той обаче посочи, че страната ни е извадила солиден аргумент – ако България не е част от Шенген и не ползва информационната й система, няма как да засича движението на бойци от „Ислямска държава” и не може да бъде ефективна в борбата с тероризма. „Не може да бъдем държани повече в такова положение”, смята Митов.

Във връзка с отношенията ни с Русия министърът уточни, че отливът в туризма не е свързан с европейските санкции към Москва. „Спадът на потока руски туристи не е свързан със санкциите. Утре да паднат санкциите, няма да се увеличи”, подчерта той. Митов поясни, че руснаците не идват заради затрудненото си икономическо състояние. Според него, обаче, някои политически партии смесват много груби двете неща.

„България никога няма да се превърне в заплаха за която и да е държава. Подкрепяме Минските споразумения. Подкрепяме тяхното пълно изпълнение”, заяви Даниел Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини