Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Губим 800 млн. евро от гръцки данък

800 млн. евро може да загуби България заради въвеждането от Гърция на 26% данък върху оборота при сделки и трансакции със страната ни. Това изчисли зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев по време на заседание на бюджетната комисия в парламента.

„2,8 млрд. евро е стокооборотът на България и Гърция през миналата година. Това означава, че 800 млн. евро би бил данъкът, който ще бъде удържан“, каза той. Ананиев даде за пример, че ако някой е продал стока за 100 евро на гръцки партньор, той ще получи само 74 евро. А за останалата част от сумата гръцката страна ще трябва да прецени дали да бъде възстановена.

Още от 2013 г. Гърция въвежда мерки, чрез които затяга правилата за сделки с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциални данъчни режими (офшорни зони). В списъка обаче вече са попаднали и държави от Европейския съюз, сред които са България, Кипър и Ирландия. Така от тази година трябва да започнат да се облагат с 26% данък при източника всички сделки и трансакции с България.

По време на разискванията в бюджетната комисия стана ясно, че този текст все още не е задействан, защото Гърция в момента работи по критериите, чрез които да се прилага. Очаква се обаче това да стане до седмици.

В края на март Министерството на финансите изпрати писмо до Европейската комисия (ЕК), в което се посочва, че разпоредбите са несъвместими с правото на Европейския съюз. По време на бюджетната комисия обаче се оказа, че сигналът още не е официално приет, защото България не е определила на какво основание се жалва.

От думите на вицепремиера Меглена Кунева стана ясно, че България още не е започнала и официални дипломатически разговори с Гърция за отмяна на данъка. „Кипърският президент вече е направил своето посещение, от България все още няма такова и това трябва да се навакса“, каза тя. Кунева призова по-скоро да се използват всички дипломатически средства, а не да се търсят начини за въздействие през Брюксел.

Депутати от БСП и ДПС поискаха правителството да вземе мерки и да бъдат подготвени реципрочни мерки срещу Гърция. От ГЕРБ обаче смятат, че е рисковано да се води икономическа война с южната ни съседка, но не изключиха възможността да се подготвят и контрамерки от страна на България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете