Спортните канали на A1 ще излъчват на живо мачове от УЕФА Шампионска лига през новия сезон

Пациенти от цял свят ползват диализния център в УМБАЛ „Св. Марина“

Брюксел стартира две наказателни процедури срещу България

Българин беше арестуван в Гърция за умишлен горски палеж

Не са обсъждани никакви мерки, ако старите дизели от Германия наводнят България

Юбилейна пощенска марка отбелязва 140 години от създаването на Българската армия

Прокуратурата търси виновните за поредния гаф с проверките на Летище София

Франция криминализира употребата на смартфони в училище

Vivacom ще продава Xiaomi на атрактивни цени през сайта си В следващите 4 дни смартфоните на бранда стават още по-атрактивни

Русия показа зъби: Отлага се посещението на Лавров в Гърция, екстрадират гръцки дипломати

ВМРО ще отбележи 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

Внимание! Сахарска жега удря Гърция през уикенда, над 40 градуса ще скочи живакът

ЕК подкрепи действията на българските власти срещу чумата

Путин: Русия е отворена за диалог с всички страни

Испания оттегли международната заповед за арест на Пучдемон

Токът за износ поскъпва, у нас трябва да поевтинее

Токът за износ ще поскъпне, а за домакинствата и бизнеса би трябвало да поевтинее, след като се възстанови таксата зелена добавка за електроенергията за експорт. След отпадането й преди повече от година се оказа, че конкурентни фирми от съседни държави купуват с 20-30% по-евтино нашия ток, отколкото българските компании.

Обещанието за връщането на зелената добавка в цената за износ стана на дискусия “Да! На българската икономика” с участието на премиера Бойко Борисов и няколко министри.

Според енергийни експерти връщането на таксата върху износа би трябвало да намали цената на тока за всички останали консуматори в страната, тъй като след 2013 г., когато режимът бе променен, цялата тежест на зелената добавка бе разпределена само между българските домакинства и бизнеса.

Пръв Антон Петров, регионален мениджър на “Виохалко” за България, посочи на дискусията вчера, че от 2013 г. износът на ток е облекчен и затова гръцките ни конкуренти например получават енергия на поне 20% по-ниска цена. Енергийният министър Теменужка Петкова отговори, че решението е на предишното правителство.

Тя обаче призна, че на практика по-евтина наша енергия купуват и фирми от Македония, Сърбия и Турция и обеща да се сформира работна група по въпроса.

“Не разбирам защо трябва да правите работни групи. Това е трънската приказка – три пъти го режем, то късо и късо.

Къде е логиката да продаваме евтиния си ток на конкурентите? Днес с Лукарски ги събери и го решете проблема”, нареди премиерът Борисов. Минути по-късно икономическият министър Божидар Лукарски заяви: “Ние сме готови с поправката, внасяме я в енергийната комисия.” “Ами, като сте готови, внесете и да не ме измъчват повече (индустриалците – б.р.)”, заключи Борисов.

Часове по-късно на сайта на Министерството на енергетиката бе съобщено, че правителството обмисля нормативна промяна, с която да се уеднакви облагането на електроенергията както за износ, така и за вътрешния пазар с т.нар. зелена добавка.

Големите индустриални компании трябва да получат и още едно намаление на тока.

В последните поправки на Закона за енергетиката е записано, че те ще плащат с 20% по-ниска такса “задължение към обществото”. Все още не е ясно кога ще влезе в сила бонусът, защото с наредба трябва да се направи методология за таксата и тя да бъде одобрена от ЕК.

СМЕТКИ

Кой плаща най-много „задължения към обществото“

В момента най-много пари за добавката „задължения към обществото“ плаща бургаската рафинерия на „Лукойл“ – 12,8 млн. лв. годишно, следвана от медодобивната „Аурубис” – 8,8 млн., и пернишката „Стомана индъстри“ – 8,8 млн.

Общо големите енергийни консуматори плащат 89,1 млн. лв. при планирани от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране 210 млн. лв. В случай че бъде намалена компонентата за предприятията с 20%, сумата ще трябва да бъде преразпределена за плащане между всички останали потребители.

Намаляването на таксата “задължения към обществото” и връщането на “зелената добавка” в цената за износ на тока бе коментирана вчера и от председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

Той посочи, че износът на електроенергия е износ на суровина, а не продукт с висока добавена стойност. По думите му големи предприятия с хиляди работещи остават неконкурентоспособни. Токът на пазарна цена трябва да остане в България, но добавките за задължение към обществото правят продукцията неконкурентна, каза той.

КАКВО КАЗА ПРЕМИЕРЪТ

Българските агнета – като немските мерцедеси

“Най-богатите араби искат български агнета, както ние искаме немски мерцедеси. Но няма, не се произвеждат”, каза Бойко Борисов на срещата с бизнеса вчера.

“Край Белоградчик виждам кръчма, 20-30 мъже седят, пасища наоколо и нито едно животно. Те си пият ракийката, питам: “Защо не пасете?” Те: “Ти не ни карай да работим, а малко дигни пенсиите.” Цяла кръчма народ на ракийка и сланинка, а наоколо такава красота, такава поляни, мери, екологично чисто, химия не е виждало никога”, чудеше се премиерът.

“25 години няма химическа индустрия, земята се изчисти, природата се изчисти”, заяви още Борисов и разказа за своя среща с представители от Катар, които искали овце и родни агнета, прясно заклани и охладени. Казали му: “Колкото агнета ми произведете, толкова ще ви ги изкупим.”

Премиерът даде и пример за хитруване, завършило със спиране на българския износ до конкретни европейски пазари. “Едно яйце струва 1 евро, а ако кокошката живее на свобода – 5 евро. Как обаче се различават двете? Разбрал, че като се търкаля яйцето по поточната линия, се появяват микрочуканки по обвивката и рентгенът ги хваща. Слага по една жена, чакат яйцето, вземат, слагат, не го пуска на елеватора да се търкаля и после с тировете за там, за където е поръчано. Докато ги хванаха и сега да вкараш яйца там е чудо”, разкри схемата Борисов, уточнявайки, че става дума за Швейцария.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.