Токът за износ поскъпва, у нас трябва да поевтинее

Токът за износ ще поскъпне, а за домакинствата и бизнеса би трябвало да поевтинее, след като се възстанови таксата зелена добавка за електроенергията за експорт. След отпадането й преди повече от година се оказа, че конкурентни фирми от съседни държави купуват с 20-30% по-евтино нашия ток, отколкото българските компании.

Обещанието за връщането на зелената добавка в цената за износ стана на дискусия “Да! На българската икономика” с участието на премиера Бойко Борисов и няколко министри.

Според енергийни експерти връщането на таксата върху износа би трябвало да намали цената на тока за всички останали консуматори в страната, тъй като след 2013 г., когато режимът бе променен, цялата тежест на зелената добавка бе разпределена само между българските домакинства и бизнеса.

Пръв Антон Петров, регионален мениджър на “Виохалко” за България, посочи на дискусията вчера, че от 2013 г. износът на ток е облекчен и затова гръцките ни конкуренти например получават енергия на поне 20% по-ниска цена. Енергийният министър Теменужка Петкова отговори, че решението е на предишното правителство.

Тя обаче призна, че на практика по-евтина наша енергия купуват и фирми от Македония, Сърбия и Турция и обеща да се сформира работна група по въпроса.

“Не разбирам защо трябва да правите работни групи. Това е трънската приказка - три пъти го режем, то късо и късо.

Къде е логиката да продаваме евтиния си ток на конкурентите? Днес с Лукарски ги събери и го решете проблема”, нареди премиерът Борисов. Минути по-късно икономическият министър Божидар Лукарски заяви: “Ние сме готови с поправката, внасяме я в енергийната комисия.” “Ами, като сте готови, внесете и да не ме измъчват повече (индустриалците - б.р.)”, заключи Борисов.

Часове по-късно на сайта на Министерството на енергетиката бе съобщено, че правителството обмисля нормативна промяна, с която да се уеднакви облагането на електроенергията както за износ, така и за вътрешния пазар с т.нар. зелена добавка.

Големите индустриални компании трябва да получат и още едно намаление на тока.

В последните поправки на Закона за енергетиката е записано, че те ще плащат с 20% по-ниска такса “задължение към обществото”. Все още не е ясно кога ще влезе в сила бонусът, защото с наредба трябва да се направи методология за таксата и тя да бъде одобрена от ЕК.

СМЕТКИ

Кой плаща най-много „задължения към обществото“

В момента най-много пари за добавката „задължения към обществото" плаща бургаската рафинерия на „Лукойл“ - 12,8 млн. лв. годишно, следвана от медодобивната „Аурубис” - 8,8 млн., и пернишката „Стомана индъстри" - 8,8 млн.

Общо големите енергийни консуматори плащат 89,1 млн. лв. при планирани от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране 210 млн. лв. В случай че бъде намалена компонентата за предприятията с 20%, сумата ще трябва да бъде преразпределена за плащане между всички останали потребители.

Намаляването на таксата “задължения към обществото” и връщането на “зелената добавка” в цената за износ на тока бе коментирана вчера и от председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

Той посочи, че износът на електроенергия е износ на суровина, а не продукт с висока добавена стойност. По думите му големи предприятия с хиляди работещи остават неконкурентоспособни. Токът на пазарна цена трябва да остане в България, но добавките за задължение към обществото правят продукцията неконкурентна, каза той.

КАКВО КАЗА ПРЕМИЕРЪТ

Българските агнета - като немските мерцедеси

“Най-богатите араби искат български агнета, както ние искаме немски мерцедеси. Но няма, не се произвеждат”, каза Бойко Борисов на срещата с бизнеса вчера.

“Край Белоградчик виждам кръчма, 20-30 мъже седят, пасища наоколо и нито едно животно. Те си пият ракийката, питам: “Защо не пасете?” Те: “Ти не ни карай да работим, а малко дигни пенсиите.” Цяла кръчма народ на ракийка и сланинка, а наоколо такава красота, такава поляни, мери, екологично чисто, химия не е виждало никога”, чудеше се премиерът.

“25 години няма химическа индустрия, земята се изчисти, природата се изчисти”, заяви още Борисов и разказа за своя среща с представители от Катар, които искали овце и родни агнета, прясно заклани и охладени. Казали му: “Колкото агнета ми произведете, толкова ще ви ги изкупим.”

Премиерът даде и пример за хитруване, завършило със спиране на българския износ до конкретни европейски пазари. “Едно яйце струва 1 евро, а ако кокошката живее на свобода - 5 евро. Как обаче се различават двете? Разбрал, че като се търкаля яйцето по поточната линия, се появяват микрочуканки по обвивката и рентгенът ги хваща. Слага по една жена, чакат яйцето, вземат, слагат, не го пуска на елеватора да се търкаля и после с тировете за там, за където е поръчано. Докато ги хванаха и сега да вкараш яйца там е чудо”, разкри схемата Борисов, уточнявайки, че става дума за Швейцария.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес