Ф-16 е най-добрият изтребител за България (обзор) Това ще засили стратегическото партньорство между САЩ и вашата страна, смята Н. Пр. Ерик Рубин

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер обсъждат в Брюксел бъдещите отношения Великобритания -ЕС

Правителствена става детска мегаболница 300 000 деца на година се приемат за лечение в различни клиники у нас

Кога ДДС за услуга става 0%

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 ноември 2018

Борбата за по-чист въздух поражда и социален риск ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” осигурява работа за около 2000 миньори

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната награда „Яков Крайков“ за принос към българската духовност

Елена Йончева: Майките обявиха край на протестите, но излизат бащите и синовете, защото България не може да живее по този начин

Слагат таван на заемите според размера на дохода Може да затегнат правилата за обезпечение

Столична община разширява системата за разделно събиране на отпадъците

Фалшиви сайтове обират клиенти Парите на потребителите отиват в сметки в Китай

Столична община се включва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците с два мобилни пункта за електрически и опасни отпадъци и модно ревю

Строят 25 станции за електромобили

„Московска 33“ укрепва Царските конюшни Обмислят възстановяване на Захарната фабрика

Кметът Фандъкова се срещна с изследователи от JRS

Елените край Момчилград са загинали от премръзване, установи проверка

Преди седмица 30 елена бяха намерени мъртви край Момчилград. Това се отдаде на тежката обстановка в Родопите, но започна проверка, която да установи причината за масовото измиране на дивеча. Юлиян Русев, експерт в Агенцията по горите, съобщи за БНР, че от аутопсията е установено, че елените са загинали от премръзване.

Той отхвърли версията,че животните са загинали от глад, защото ловната дружинка в района не им е осигурявала редовно подхранване. „През предходния ловен сезон дружинка „Нановица“ беше лишена за срок от 3 месеца от право на лов заради неизпълнение на ловно-стопански мероприятия. Но не ми се вярва на личностна основа да се е случило. Това беше и опровергано. За наша радост умирането на животни не се случва често. Преди 3 години имаше масово измиране на дивеч в Централен Балкан. Започна снеготопенето и всички ловци са в своите райони и проверяват за наличието на такива животни. До момента нямаме такива случаи другаде“, каза още той.

Васил Василев, главен секретар на Националното сдружение на ловците и риболовците, обясни, че има две постановки, които трябва да бъдат съобразени. „На първо място, законът оказва минимален срок за подхранване и минимален брой хранилки, които трябва да осигурят. На второ място, има договор за стопанисване. Обикновеното е следствие на първото.

Подхранването има за цел да подпомогне дивеча в тежките условия, за да оцелее. Винаги, без значение каква е зимата, има загуби. След като станаха достъпни местата и ловците започнаха да си обхождат, предполагам, че ще бъдат открити още животни, които не са успели да преодолеят тежките зимни условия. Спирането на лова на една дружинка може да стане единствено със заповед на директора на Горското стопанство при неизпълнение на договора за стопанисване“, каза Василев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.