Елените край Момчилград са загинали от премръзване, установи проверка

Преди седмица 30 елена бяха намерени мъртви край Момчилград. Това се отдаде на тежката обстановка в Родопите, но започна проверка, която да установи причината за масовото измиране на дивеча. Юлиян Русев, експерт в Агенцията по горите, съобщи за БНР, че от аутопсията е установено, че елените са загинали от премръзване.

Той отхвърли версията,че животните са загинали от глад, защото ловната дружинка в района не им е осигурявала редовно подхранване. "През предходния ловен сезон дружинка "Нановица" беше лишена за срок от 3 месеца от право на лов заради неизпълнение на ловно-стопански мероприятия. Но не ми се вярва на личностна основа да се е случило. Това беше и опровергано. За наша радост умирането на животни не се случва често. Преди 3 години имаше масово измиране на дивеч в Централен Балкан. Започна снеготопенето и всички ловци са в своите райони и проверяват за наличието на такива животни. До момента нямаме такива случаи другаде", каза още той.

Васил Василев, главен секретар на Националното сдружение на ловците и риболовците, обясни, че има две постановки, които трябва да бъдат съобразени. "На първо място, законът оказва минимален срок за подхранване и минимален брой хранилки, които трябва да осигурят. На второ място, има договор за стопанисване. Обикновеното е следствие на първото.

Подхранването има за цел да подпомогне дивеча в тежките условия, за да оцелее. Винаги, без значение каква е зимата, има загуби. След като станаха достъпни местата и ловците започнаха да си обхождат, предполагам, че ще бъдат открити още животни, които не са успели да преодолеят тежките зимни условия. Спирането на лова на една дружинка може да стане единствено със заповед на директора на Горското стопанство при неизпълнение на договора за стопанисване", каза Василев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини