на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Елените край Момчилград са загинали от премръзване, установи проверка

Преди седмица 30 елена бяха намерени мъртви край Момчилград. Това се отдаде на тежката обстановка в Родопите, но започна проверка, която да установи причината за масовото измиране на дивеча. Юлиян Русев, експерт в Агенцията по горите, съобщи за БНР, че от аутопсията е установено, че елените са загинали от премръзване.

Той отхвърли версията,че животните са загинали от глад, защото ловната дружинка в района не им е осигурявала редовно подхранване. “През предходния ловен сезон дружинка “Нановица” беше лишена за срок от 3 месеца от право на лов заради неизпълнение на ловно-стопански мероприятия. Но не ми се вярва на личностна основа да се е случило. Това беше и опровергано. За наша радост умирането на животни не се случва често. Преди 3 години имаше масово измиране на дивеч в Централен Балкан. Започна снеготопенето и всички ловци са в своите райони и проверяват за наличието на такива животни. До момента нямаме такива случаи другаде”, каза още той.

Васил Василев, главен секретар на Националното сдружение на ловците и риболовците, обясни, че има две постановки, които трябва да бъдат съобразени. “На първо място, законът оказва минимален срок за подхранване и минимален брой хранилки, които трябва да осигурят. На второ място, има договор за стопанисване. Обикновеното е следствие на първото.

Подхранването има за цел да подпомогне дивеча в тежките условия, за да оцелее. Винаги, без значение каква е зимата, има загуби. След като станаха достъпни местата и ловците започнаха да си обхождат, предполагам, че ще бъдат открити още животни, които не са успели да преодолеят тежките зимни условия. Спирането на лова на една дружинка може да стане единствено със заповед на директора на Горското стопанство при неизпълнение на договора за стопанисване”, каза Василев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.