Военното министерство на път да купи парашути след спорна поръчка

Военната прокуратура и  военната полиция в "Интендантско обслужване" разследват фрапиращи нарушения и липси на машини, съобщава bTV. Името на предишната директорка на държавното дружество фигурира като консултант при сделката за доставка на германски парашути за българската армия, които не отговарят на тръжното задание.

"Интендантско обслужване" е държавно предприятие с принципал Министерство на отбраната. В последния одит на дружеството за период от три години е установено, че бизнес програмата на дружеството не е била изпълнявана, а разходите за управление превишават със 700 000 лв. разходите за основната - шивашка дейност.

Дружеството е платило сумата от 22 000 лв. за наем на апартамент в София за нуждите на директорката Соня Неделчева. Има нарушения и в изплащането на командировки. Директорката пътувала два пъти до Париж на Прет-А-Порте да договаря поръчки за завода. Одитът е установил че командировката е неправомерна и на дружеството трябва да се върнат 7 000 лв.

"Това е международно изложение за договаряне - като Пловдивския панаир. В момента, в който отиваха в базата в Калофер и като видеха как се работи, казваха: "Съжаляваме, ние не може тук да си пуснем продукцията", коментира бившата директорка.

В доклада е записано още, че продукцията е реализирана на цени, по-ниски от разходите за производството.

"Преди, при старото ръководство, повечето шиехме на ишлеме продукция втора и трета ръка - ходили сме си с по 50 лв. заплата. Трябва да се борим да оцеляваме", разказа Вилия Коджейкова, работник в "Интендантско обслужване" в Калофер.

Най-фрапираща обаче е липсата на 243 машини, която Соня Неделчева обяснява с неправилно бракуване на инвентар.

"Не е имало материалноотговорно лице за машини, давани са машини без оправдателни документи и аз с встъпването си в длъжност направих инвентаризация", обясни Неделчева.

Сегашният директор на дружеството обаче е открил друго. "По-интересното е, че 116 чисто нови машини стоят в опаковките - те са набрали ускорено изхабяване в тия три години и бяха подготвени за приватизация - нови машини. Това да стоят в найлоните и да набират изхабяване значи, че е имало умисъл тези машини да отидат някъде другаде", смята настоящият директор на дружеството Ганчо Караджов.

След като Неделчева е отстранена от поста от бившия военен министър Ангел Найденов, докладът е предаден на прокуратурата. Сега по нарушенията в "Интендантско обслужване" има пет преписки. "Аз се обръщам към прокуратурата за по-енергични действия в това отношение", заяви министърът на отбраната Николай Ненчев.
Сега Неделчева работи като консултант в цех на българо-германско дружество в град Баня.

Българо-германското дружество стана известно с доставката на германски парашутни системи, които Военното министерство отказваше да приеме заради несъответствие с техническото задание на търга.

"Разпоредил съм под никаква форма да не приемат продукция, ако не съответства на разписаните в договора стандарти", категоричен бе военният министър Николай Ненчев.

По последна информация, обаче министерството все пак ще вземе първите шест германски парашута тип "Летящо крило" за специалните сили. За останалите 156 парашутни системи "Купол" предстои да бъде доказано експериментално пред комисия дали отговарят на техническите параметри от конкурса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини