Петкова: НЕК дължи около 700 млн. лева на двете американски централи

НЕК към настоящия момент дължи около 700 млн. лева на двете американски централи. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след подписването на споразуменията за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "ЕЙ и ЕС Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3", предаде "Фокус".

Едното задължение е 300 млн. лева към "Контур Глобал" и 388 млн. лева към "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1". "Нещата трябва да се случат до края на месец юни. НЕК не разполага с такъв ресурс, който да му позволи да се разплати с тези задължения. Това, което успяхме с американските партньори да постигнем като договореност във връзка с намаляването на цената за разполагаемост, не искам някой да очаква, че това нещо ще се отрази пряко върху цената на тока. Това ще позволи на НЕК да свие дефицита и цената на тока да бъде задържана по някакъв начин", обясни Петкова.

Тя посочи, че свивайки дефицита в НЕК, ще се получи на практика това. "Цената се определя от КЕВР. Тя вече има нов състав и председател. Когато двете страни сядат на масата за преговори и когато са успели да постигнат договореност, очевидно те са постигнали съгласие. Това, което ние поехме като ангажимент, е НЕК да изплати своите просрочени задължения. Това, което нашите американски партньори направиха като намаление на цената, то е продиктувано от факта, че икономическата обстановка е коренно различна", каза още Теменжука Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес