България внася жалба в Брюксел срещу гръцкия данък

Министерският съвет взе решение за жалба в Брюксел срещу "гръцкия данък". Той е на основание на член 259 от Договора за функционирането на Европейския съюз по отношение съвместимостта на разпоредбите на чл. 23, 65 и 66 от Кодекса за подоходно облагане на Република Гърция № 4172/2013, изменен и допълнен със закон № 4321/2015, както и на издаденото на основание чл. 65, ал. 6 и 7 от кодекса Решение на министъра на финансите на Гърция, с което е определен списъкът на държавите с преференциален данъчен режим, с правото на ЕС.

С това решение се упълномощава министърът на финансите да уведоми Европейската комисия за правното основание на подадената жалба до Европейската комисия.

Процедурата по разглеждане на жалбата включва две фази - административна и съдебна, като административната фаза е задължителна. Административната фаза в хипотезата на член 259 от ДФЕС приключва с издаване на мотивирано становище от ЕК в тримесечен срок, след като на всяка от заинтересованите държави е предоставена възможност да изложи съответно съображенията относно собствените им позиции и тези срещу ответната страна, писмено и устно.

Ако Комисията не издаде становище в срок от три месеца от датата на поставяне на въпроса пред нея, отсъствието на становище не е пречка за Република България да сезира съда на Европейския съюз.

Решението на Министерския съвет е изготвено във връзка с изпратеното на 30 март 2015 г. писмо до европейския комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси, в което се изразява позицията на Република България, че въвеждането на данъчно облагане с 26% данък при източника на всички сделки и трансакции с източник в България, както и в Ирландия и Кипър, е дискриминационна и непропорционална мярка.

Виж всички решения на Министерски съвет ТУК!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес