Веселин Топалов стана посланик на Медицинския университет

Световният шампион по шах Веселин Топалов и един от най-добрите наши и световни алпинисти Боян Петров станаха посланици на добра воля на Медицинския университет (МУ) в София в навечерието на 7 април, Деня на здравето. Двамата получиха отличието от проф. Ваньо Митев, ректор на елитното висше училище, на тържествена церемония в Софийската опера в понеделник.

„Когато Топалов играе поредната си партия шах, до него ще стои знамето на МУ - така ще ни рекламира като посланик на добра воля“, обясни проф. Митев. Той припомни, че само 17 са световните шампиони по шах, с такива не могат да се похвалят дори държави като Великобритания, Франция, Китай, Испания и Япония. Затова постиженията на Топалов са огромна чест за България. А Боян Петров ще постави отличителни знаци на вуза на върховете на следващите два осемхилядника в Хималаите, които смята да покори през август.

На празника на МУ, на който присъстваха и много политици, бяха отличени научните работници с най-добри постижения през изтеклата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица