Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Порция до 200 грама агнешко не води до преяждане

След броени часове ще настане светлият празник Великден, а с него на трапезата ни ще се появят кошници с яйца, ароматни козунаци, агнешко и още много неустоими кулинарни изкушения. Какви неприятни изживявания освен преяждането ще ни донесе нахвърлянето върху храната не с мярка, обяснява за „Труд“ доц. Соня Генова, специалист по алергология от столичния „Пирогов“.
„Ако яйцето не е прясно и не е добре сварено, то носи много рискове за здравето на хората. Освен традиционното отравяне, което масово и неправилно се нарича натравяне, ялите могат

да бъдат застигнати

от бактериални

инфекции

Заплашват ги също уртикария (кожно заболяване, познато също като копривна треска – б.р.), отоци, обриви, сърбежи, дискомфорт“, изброи доц. Генова. Ако пък яйцата са развалени, това означава, че ще предизвикат салмонелоза, добре позната със своите гастроентерологични и други симптоми.
Ако яйцето е било старо и е вложено в козунака, независимо че е минало през термична обработка, то пак ще причини оплаквания. Високата температура обаче ще се справи и ще унищожи бактерията салмонела, ако тя се съдържа в него.
„Просто казано – ако счупите яйцето и то има неприятен мирис, не трябва да го ползвате, изхвърлете го“, препоръча доц. Генова. Проблемът е, че ако такива бройки директно се поставят в съдовете за варене, хората няма как да разберат, че са развалени. „Боите за яйца се произвеждат така, че да са безвредни. Но в тях има различни Е-та, консерванти и багрила, които не са алергени (че да кажем на алергичните да не ги консумират), но организмът на част от здравите хора е възможно да реагира на яйцата с жълт цвят“, обясни специалистът от „Пирогов“. Причината е, че

жълтият цвят се

произвежда

от тартразин

Оцветителят е типичен хистаминолибератор (отключва алергични реакции – б.р.). Той не е отрова, но носи рискове от възникване на уртикария и други подобни на алергията симптоми. Добре е, избирайки боята, човек да погледне на опаковката й и да научи какви Е-та съдържа, а при боядисването – тя да не прониква в белтъка. Ако това се случи, тогава той да се премахне и да се изяде само жълтъкът, за да се ликвидират опасностите за стомашно-чревния тракт.
„Козунаците, които сега ще се продават във всеки магазин, са прекрасна и вкусна храна. Но хората, които имат алергия към мляко и яйца, трябва да забравят за тях“, посочи доц. Генова. В този случай става дума най-вече за децата. Затова родителите да са нащрек, тъй като в противен случай малките ще получат обриви, отоци и ще трябва да се лекуват. Възрастните с такава непоносимост обаче са единици, защото израствайки, организмът преодолява този дефект.
Много от хората са лакоми и трудно се спират пред вкусните храни. Затова често пациентите питат доц. Генова, ако са съответно с тегло 60, 80 или 90 кг (за мъжете), какво количество от великденските ястия да консумират, за да не напълнеят. Т.е. къде е границата, след която става дума за преяждане. „Какъв да е погълнатият обем, отговорът е индивидуален“, каза лекарката. Някои хора, даже и да са до 60 кг, изяждат и по половин килограм козунак и се чувстват прекрасно. „Но все пак е добре на едно хранене да не се поглъщат повече от 200 грама, тъй като се приемат и други ястия преди или след него“, каза още доц. Генова. Жените трябва да се по-въздържани, тъй като той е много калоричен, а излишните килограми лесно се трупат. Най-важното е стомахът да не се претоварва, тъй като някои стигат дори до хирургия.
„При избора на агнешко трябва да сме сигурни, че животното е било заклано според правилата – например, че е спазен периодът, който трябва да отмине, след като са му давани лекарства. В противен случай, ако агнето е приемало антибиоци, а то се консумира от

човек с

пеницилинова

алергия

ще се стигне до уртикария. Това ще е най-леката проява на проблема“, каза още доц. Генова. Също месото трябва да е прясно, да не е било консервирано или замразено. А поетото количество да е към 150-200 грама, така приетата храна, заедно със салатата и резен козунак, няма да натовари никого. Ако към тях обаче се добави яйце, десерт, че и алкохол, тогава вече сериозно се „атакуват“ храносмилателната система и панкреасът, който е изключително нежен орган и трябва да го щадим.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете