Порция до 200 грама агнешко не води до преяждане

След броени часове ще настане светлият празник Великден, а с него на трапезата ни ще се появят кошници с яйца, ароматни козунаци, агнешко и още много неустоими кулинарни изкушения. Какви неприятни изживявания освен преяждането ще ни донесе нахвърлянето върху храната не с мярка, обяснява за „Труд“ доц. Соня Генова, специалист по алергология от столичния „Пирогов“.
„Ако яйцето не е прясно и не е добре сварено, то носи много рискове за здравето на хората. Освен традиционното отравяне, което масово и неправилно се нарича натравяне, ялите могат

да бъдат застигнати

от бактериални

инфекции

Заплашват ги също уртикария (кожно заболяване, познато също като копривна треска - б.р.), отоци, обриви, сърбежи, дискомфорт“, изброи доц. Генова. Ако пък яйцата са развалени, това означава, че ще предизвикат салмонелоза, добре позната със своите гастроентерологични и други симптоми.
Ако яйцето е било старо и е вложено в козунака, независимо че е минало през термична обработка, то пак ще причини оплаквания. Високата температура обаче ще се справи и ще унищожи бактерията салмонела, ако тя се съдържа в него.
„Просто казано - ако счупите яйцето и то има неприятен мирис, не трябва да го ползвате, изхвърлете го“, препоръча доц. Генова. Проблемът е, че ако такива бройки директно се поставят в съдовете за варене, хората няма как да разберат, че са развалени. „Боите за яйца се произвеждат така, че да са безвредни. Но в тях има различни Е-та, консерванти и багрила, които не са алергени (че да кажем на алергичните да не ги консумират), но организмът на част от здравите хора е възможно да реагира на яйцата с жълт цвят“, обясни специалистът от „Пирогов“. Причината е, че

жълтият цвят се

произвежда

от тартразин

Оцветителят е типичен хистаминолибератор (отключва алергични реакции - б.р.). Той не е отрова, но носи рискове от възникване на уртикария и други подобни на алергията симптоми. Добре е, избирайки боята, човек да погледне на опаковката й и да научи какви Е-та съдържа, а при боядисването - тя да не прониква в белтъка. Ако това се случи, тогава той да се премахне и да се изяде само жълтъкът, за да се ликвидират опасностите за стомашно-чревния тракт.
„Козунаците, които сега ще се продават във всеки магазин, са прекрасна и вкусна храна. Но хората, които имат алергия към мляко и яйца, трябва да забравят за тях“, посочи доц. Генова. В този случай става дума най-вече за децата. Затова родителите да са нащрек, тъй като в противен случай малките ще получат обриви, отоци и ще трябва да се лекуват. Възрастните с такава непоносимост обаче са единици, защото израствайки, организмът преодолява този дефект.
Много от хората са лакоми и трудно се спират пред вкусните храни. Затова често пациентите питат доц. Генова, ако са съответно с тегло 60, 80 или 90 кг (за мъжете), какво количество от великденските ястия да консумират, за да не напълнеят. Т.е. къде е границата, след която става дума за преяждане. „Какъв да е погълнатият обем, отговорът е индивидуален“, каза лекарката. Някои хора, даже и да са до 60 кг, изяждат и по половин килограм козунак и се чувстват прекрасно. „Но все пак е добре на едно хранене да не се поглъщат повече от 200 грама, тъй като се приемат и други ястия преди или след него“, каза още доц. Генова. Жените трябва да се по-въздържани, тъй като той е много калоричен, а излишните килограми лесно се трупат. Най-важното е стомахът да не се претоварва, тъй като някои стигат дори до хирургия.
„При избора на агнешко трябва да сме сигурни, че животното е било заклано според правилата - например, че е спазен периодът, който трябва да отмине, след като са му давани лекарства. В противен случай, ако агнето е приемало антибиоци, а то се консумира от

човек с

пеницилинова

алергия

ще се стигне до уртикария. Това ще е най-леката проява на проблема“, каза още доц. Генова. Също месото трябва да е прясно, да не е било консервирано или замразено. А поетото количество да е към 150-200 грама, така приетата храна, заедно със салатата и резен козунак, няма да натовари никого. Ако към тях обаче се добави яйце, десерт, че и алкохол, тогава вече сериозно се „атакуват“ храносмилателната система и панкреасът, който е изключително нежен орган и трябва да го щадим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве