Как да "оцелеем" по Великден: Главата не боли, ако изпиете до 750 мл бира

Алкохолът може да доведе до смърт, когато концентрацията в кръвта е 5-6 г/л, а до кома се стига обикновено още при около 3 г/л. “Световният рекорд” е отчетен при 15 г/л, като при този пациент лекарите са положили огромни усилия, за да остане жив”, разказаха специалисти по токсикология.

Най-опасен е метиловият алкохол, защото по вкус и цвят не се различа от етанола (този, който консумираме). По тази причина често се стига до фатални грешки. Ако човек погълне метанол, началото на отравянето е между 40-ата минута и 24-48-ия час. То е остро, ако еднократно е поето голямо количество или неколкократно малки количества. При тежко протичане на отравянето се наблюдават колапс, гърчове, парализа на дихателния център, мозъчен и белодробен оток, кома, които често водят до смърт.

Затова, ако един мъж просто иска да разпусне след работа, допустимото дневно количество за него би следвало да е 3-4 алкохолни единици, които се равняват например на 750 мл бира или около 200 мл вино. Дневната доза за жената трябва да е 2-3. А ако трябва да посочим седмичната дозировка, за дамите тя следва да е 15 алкохолни единици, а за мъжете - 20, препоръчват токсиколозите. Ако и по време на великденските празници не излизате от тази рамка, няма да имате проблем нито с главата си на следващия ден, нито ще стигнете до лекар.

Токсиколозите са категорични, че смесването на тъмни питиета във високи концентрации води до най-силната болка сутринта след празника. Например смесването на отлежало уиски с една по-алкохолно натоварена бира, особено тъмна, е все едно сами си причинявате удар по главата. А най-коварните питиета са високоалкохолните и газираните точно като бирата. Да припомним, че не само в държави като Белгия, но и у нас отдавна се предлага пиво с над 8-10°алкохол.

Често хората питат лекаря какво става, ако приемем повече питиета, отколкото организмът ни може да разгради. Изпада се в състояние, при което организмът не метаболизира ефективно и започват да се проявяват клетъчно-токсичните ефекти (защото алкохолът е клетъчна отрова). А “благородните” органи (това са поддържащите живота - мозък, черен дроб, задстомашна жлеза, бъбреци и др., т.е. които вършат основната работа) започват да се увреждат. С годините тези процеси се задълбочават и се отключват заболявания.

Оръжия срещу махмурлука

След препиване срещу махмурлука в древна Сирия са консумирали смлени човки на птици в комбинация със смирна. Монголците пък са залагали на туршия от очи на овце, а в средните векове европейците са яли сурова змиорка и горчиви бадеми. Китайците твърдо са се придържали към зеления чай.

През 1845 г. в Италия е създадена напитката фермет, която може да се купи и днес. Тя представлява 80% екстракт от смирна, ревен, алое и ментово масло. В миналото в течността са поставяли и малка доза опиат. С така получената напитка са лекували от махмурлук до холера. Ферметът днес пак намира приложение, но без опиатите.

Руснаците “лекуват” махмурлука със сауна, унгарците с помощта на херинга, туршия, гулаш, в САЩ пък употребяват доматен сок със сурово яйце. Напоследък хората, прекалили с алкохола, залитат и към някои класове медикаменти, но всички те имат и своите странични действия (като натоварване на черния дроб). Някои препили залагат на прием на голямо количество витамини от В групата, С, Е или микроелементи. Най-добре е човек да не се напива и да се придържа към стандартните дози. И все пак на другия ден помагат айрян, шкембе чорба или по-мазно ястие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве