Нова църква отваря до юни

Жителите на шуменския квартал “Мътница” ще имат своя църква до три месеца. На 24 юни трябва да бъде осветен храмът “Рождество на св. Йоан Кръстител”. “Много сме горди, защото през 2009 г. община Шумен отпусна пари и терен за нашата църква и ние успяхме да я съградим”, казва главният специалист Елка Александрова. По същото време била направена копка за храм и в кв. “Тракия”, но там все още са “на табела”.

Още преди да бъде изградена, църквата в кв. “Мътница” си имаше дарена камбана, която се пазеше в къща на една от инициаторките. Тя вече е окачена. Готов е иконостасът, резбован от майстора Петър Златков. По таблите му греят дърворезби с “разцъфналите” кръстове от преславска керамика, които били любими на покойния митрополит Кирил.

В момента иконописци от Велико Търново довършват зографисването на храма. Ще се търсят средства за ограда, очаква се и дарение на църковна утвар.

Над 70 000 лв. е струвало изграждането на църквата, а дарителите с пари, материали и труд са десетки. Те сбъдват желанието на над 800 души да имат свой храм. Сега цялото село се зарича, че той няма да се отваря само за празник, а в него винаги човек ще може да влезе и да се помоли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони