“Вълшебната завеса” на две сцени в Търговище

16 български и чуждестранни постановки са селектирани за Международния фестивал за спектакли за деца “Вълшебната завеса” в Търговище. Тазгодишното издание ще се проведе от 4 до 9 май на две сцени в Драматичния и Кукления театър. Най-новата си продукция ще представят театри от Варна, Бургас, Плевен, Разград и други. Детската публиката ще види ред любими заглавия, две от които на големия български писател и драматург Валери Петров.

Държавният театър на сенките от Грузия пристига с постановката “Не е ли прекрасен денят”. Гостите от Ниш пък ще включат публиката в приключенията на “Алиса в страната на чудесата”. От полска страна във фестивала участва Театър в куфар, който ще разиграе “Атаката на клоуните”. “Кики и Бозо” ще се качат на сцената с театър “Екселсиор” от Румъния.

В дните на фестивала ще се проведат и традиционните конкурси за детска рисунка и артистични таланти. Шоу кастингът “Звезда на Вълшебната завеса” за най-добър костюм и най-добро артистично представяне на приказен герой ще бъде на 7 май от 18,30 ч в Драматичния театър. В него могат да се включат деца от 5 до 10 г., като представят своя любим приказен герой чрез костюм, слово и жест.

Регистрацията на участниците във възрастовите групи от 5 до 7 и от 8 до 10 г. е до 24 април. Ще бъдат раздадени по 3 награди в категориите за най-добър костюм и за артистично представяне. Най-оригиналният участник ще стане Звезда на вълшебната завеса. Таланти до 15 г. могат да се включат с рисунка и в конкурса “Аз и театърът”. Срокът за представяне на творбите е до 24 април. С най-добрата рисунка ще бъде оформен плакатът на фестивала “Вълшебната завеса” през 2016 г.

Предвидени са още съпътстващи дискусии и форуми, съобщиха от Драматичния театър, който организира феста с подкрепата на община Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони