Осъдиха безработен, станал куриер на измамници

Притиснат от безработица и безпаричие мъж “изгоря”, след като се ангажира като куриер за телефонни измамници. Заради участието му в схема на мошеници, които останали неразкрити, И.Т. получи 2 г. затвор. Наказанието си той ще търпи в затворническо общежитие, реши съдът в Разград.

Мъжът получи ефективната присъда за 4 измами, на обща стойност 8517 лв., станали в периода от януари до 21 март 2014 г. От възрастни хора в Разград мошениците измъкнали различни суми пари и златни накити. Жертвите били хвърляни в ужас с новината, че техни деца или внуци са в операционни зали с опасност за живота или покосени от “свински грип”. Една от жертвите имала късмета в банката да откажат да изтегли наведнъж парите си и така спасила 3000 лв.

До влизането си в съда за куриерските услуги безработният мъж не бил съден, но е съзнавал, че е въвлечен в измами на възрастни хора. Попадането му в схемата станало по Коледа през 2013 г., когато се натъкнал на обява за работа, залепена на контейнер за смет. В нея пишело,че се търси куриер с автомобил срещу заплащане от 700 лв. Той позвънил на указания телефон. Първо му казали, че ще събира капаро за сделки със земи и гори. После станало ясно, че ще ходи на адреси и ще се представя за човек от здравната каса или лекар и ще убеждава посетените, че близките им са пострадали. Взетите пари оставял на определени места, посочени от мъж, с когото контактувал по телефона. За себе си отчислявал по около 300 лв. от предадените му суми.

Пред Окръжния съд в Разград мъжът поиска условно наказание, защото присъдата била несправедлива и не той бил истинският извършител, а работел за други. Магистратите обаче постановиха, че: “Подсъдимият е имал активна роля в затвърждаване на заблуждението, породено у пострадалите, че техни близки са пострадали и следва да бъдат дадени определени суми пари за лечението им. Той е бил наясно, че участва в престъпна схема. Действал умишлено, съзнавайки, че поддържа невярната представа с користна цел”, пише в решението.

И.Т. трябва да възстанови и сумите на измамените хора. Присъдата не подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони