13-годишна художничка с награда за Търговище

Поредна награда за клуб “Батик” в Търговище спечели 13-годишната Димана Стойчева от националния конкурс “Рецептите на баба”. Нейната творба и всички отличени рисунки ще бъдат включени в пътуваща изложба на фестивала “Пъстра трапеза за гости в моя град”. Конкурсът се организира от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите, която отличи още няколко рисунки от Търговище. Представянето на изложбата ще е на 17 април в Националния дворец на децата.

Димана печели за трети път награда от конкурса. Тя беше отличена и със златна грамота от международния форум “Обичам България”, както и със специална от Стара Загора, съобщиха от Центъра за младежки дейности и инициативи в Търговище, към който е клуб “Батик”.

Той е сред най-добрите школи у нас за усвояване на индонезийската техника. Спецификата при батика е рисуване върху тъкан с восък и текстилни бои. Идеята се нанася първо върху хартия, а после се прехвърля върху плата, като се рисува с восък или парафин, а текстилът се оцветява с бои. Следва “запечатване” и т.н. Така се раждат уникални творби. Ръководител на клуба в Търговище е Славка Георгиева, която вече 4 г. обучава Димана в тънкостите на изкуството.

Преди няколко дни ученичката представи и първата си самостоятелна изложба, за която специално пристигнаха представители на посолството на Индонезия у нас. 30-те творби бяха обединени под заглавието “Животински работи”. Димана сподели, че животните са любимата тема, защото при тях няма фалш и преструвки. Платната, изрисувани с техника батик, могат да бъдат видени във фоайето на ЦМДИ в Търговище.

Тази година клубът, в който се обучават над 20 деца, спечели няколко национални отличия от конкурси в София, Бургас, Стара Загора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони