Четат показанията на най-пострадалите от Хитрино

Кралев откри ледена пързалка на „Юнак“

Катастрофа блокира Околовръстното на Пловдив

Обновено за 4 млн. лв. училище отваря врати в Търговище 10 млн. лв. са инвестирани в образователни звена в града

Всеки трети българин ще отдели от 100 до 200 лв. за подаръци Повечето ще заложат на модни артикули

ГДБОП разби престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация

Български шофьор загина в катастрофа с тирове в Италия (ВИДЕО)

Може ли да имаме повече от един трудов договор едновременно

Студенти отбелязват празника си в Пампорово и догодина

Строителите на мирен протест Изкарват 1000 машини на Цариградско шосе в София, няма да пречат на гражданите

Благотворителен календар на Fibank подпомага българския спорт

Център „Алеф” поставя начало на музейна сбирка „Историята на еврейската общност в България“

„Антикорупция“: Оттегляме искове за отнемане на имущество за 21 790 660 лв. заради решението на ВКС

Иванчева за разрешителни за Ваклин: Три пъти по седемдесет и пет и ще ги получи (СТЕНОГРАМИ ОТ СРС) Двадесет си е нормална оферта, казва подсъдимата за подкуп бивша кметица на "Младост" на посредника Дюлгеров за неговата комисионна

Спират водата на хиляди варненци за цяло денонощие

Фермерите жънат и сеят едновременно

Комбайни и плугове вървят заедно из нивите в област Монтана. Част от земеделците жънат неприбраната миналата година заради дъждовете продукция, а други сеят пролетните култури.

Есенните посеви пък са застрашени от влагата и много мишки, казват фермерите. Заради честите валежи повечето от нивите в региона са кални и машините трудно влизат в тях. Затова стопаните досега са засели не повече от 8000 дка със слънчоглед и царевица, казаха от Областната земеделска служба. Колко са пострадалите площи, ще стане ясно в края на април, когато ще се извърши обследване на масивите.

Фермерите дебнат всеки сух ден, за да подготвят парцелите за сеитба, и обработват с хербициди посевите от есента. Тогава проливните дъждове превърнаха на места полетата в мочурища и също затрудниха сеитбата, но с много търпение и мъки земеделците се справиха, споделят агрономи.

В областта са засети 406 000 дка с пшеница, 65 000 дка с ечемик, 69 300 дка с маслодайна рапица и 2 680 дка с тритикале. Повечето от блоковете вече са подхранени.

“Миналата година беше много тежка заради бурите, пороите и градушките. Понесохме загуби. Лошото е, че и тази пролет не започва добре”, казва фермерът от Вълчедръм Федя Тимошенков. Той е засял през есента 1500 дка с жито и ечемик – с 500 дка по-малко от планираното. Дъждовете не са му позволили да продължи работата.

Заради калта в нивите Федя оставил на полето и 380 дка с царевица, които успял да ожъне едва преди дни. Част от тях били съсипани от снежните виелици. “Нямаме много време да чакаме, всеки слънчев ден сега сеем и се надяваме годината да е по-добра от предишната”, споделят земеделците.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.