Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Фермерите жънат и сеят едновременно

Комбайни и плугове вървят заедно из нивите в област Монтана. Част от земеделците жънат неприбраната миналата година заради дъждовете продукция, а други сеят пролетните култури.

Есенните посеви пък са застрашени от влагата и много мишки, казват фермерите. Заради честите валежи повечето от нивите в региона са кални и машините трудно влизат в тях. Затова стопаните досега са засели не повече от 8000 дка със слънчоглед и царевица, казаха от Областната земеделска служба. Колко са пострадалите площи, ще стане ясно в края на април, когато ще се извърши обследване на масивите.

Фермерите дебнат всеки сух ден, за да подготвят парцелите за сеитба, и обработват с хербициди посевите от есента. Тогава проливните дъждове превърнаха на места полетата в мочурища и също затрудниха сеитбата, но с много търпение и мъки земеделците се справиха, споделят агрономи.

В областта са засети 406 000 дка с пшеница, 65 000 дка с ечемик, 69 300 дка с маслодайна рапица и 2 680 дка с тритикале. Повечето от блоковете вече са подхранени.

“Миналата година беше много тежка заради бурите, пороите и градушките. Понесохме загуби. Лошото е, че и тази пролет не започва добре”, казва фермерът от Вълчедръм Федя Тимошенков. Той е засял през есента 1500 дка с жито и ечемик – с 500 дка по-малко от планираното. Дъждовете не са му позволили да продължи работата.

Заради калта в нивите Федя оставил на полето и 380 дка с царевица, които успял да ожъне едва преди дни. Част от тях били съсипани от снежните виелици. “Нямаме много време да чакаме, всеки слънчев ден сега сеем и се надяваме годината да е по-добра от предишната”, споделят земеделците.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете