Миков: Образованите роми ще бъдат в листите

„Искам да ви пожелая много хубав празник, здраве и да се гордеете с вашата идентичност, вашите песни и широко сърце. Бъдете горди и достойни граждани на България“. С тези думи председателят на БСП Михаил Миков поздрави над 1500 роми в с. Калековец, Пловдивско по повод Международния празник на ромите.

„Това е празник, който преди 25 години в Полша решават да направят, за да отбележат особената културна идентичност на едни прекрасни хора, каквито са ромите – наши братя и приятели, защото всички сме българи“, допълни той.

Според него ромите трябва да се гордеят, че са достойна част от ромите в цяла Европа и по света. Миков обясни, че времената са трудни и бедността тормози еднакво и българи, и роми. „Ние не трябва да се делим и някои политици да си позволяват да казват, че лошите неща ги правят ромите. Лошите неща ги правят лошите хора“, категоричен бе той.

По неговите думи онези мрачни части от историята, когато фашизмът е делял хората на първа и втора категория, трябва никога повече да не се повтарят. „Да кажем, че всеки в България- бил той българин, циганин, турчин- заслужава достоен живот в европейска България, защото най-големият проблем за страната ни днес е бедността на хората. Бедността, която прави хората по-лоши“, подчерта председателят на БСП.

Миков заяви, че в страната има роми общински съветници, включително и от коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, тогава под името „Коалиция за България“. Той посочи като пример Белоградчик и допълни: „Където има хора, които са авторитетни и образовани, които могат да представляват гражданите, независимо от какъв етнос, ще бъдат в листите“.

„Нека да не позволяваме на разни политически партии, които търсят някаква изгода, да ни разделят. Всеки един от нас има приятели българи. Ние сме мирен народ и трябва да вярваме в държавата“, допълни председателят на "Евророма" Цветелин Кънчев.

На събитието присъстваха Димитър Дъбов, народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ; Георги Гергов, председател на БСП-Пловдив; Пламен Славов, зам.-председател на Областния съвет на БСП; Ангел Чакъров, зам.-председател на „Движение за социален хуманизъм“; Прашант Кумар, председател на Асоциация на индийците в България и кметове от областта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини