Путин вади Гърция от блатото, но с инвестиции, не с помощи (ОБЗОР)

Срещата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва с руския президент Владимир Путин не доведе до отпускане на руски милиарди за затъналата в дългове към Запада Атина. Путин обаче наля вода в мелницата на привържениците на теорията за руските троянски коне в ЕС, като предложи големи инвестиции в гръцката промишленост и инфраструктура.

„Гърция не ни е искала помощи, но можем да отпуснем кредити за съвместни проекти в различни икономически сектори“, каза той. Руски компании имали интерес към пристанища, летища и тръбопроводи в южната ни съседка, но СИРИЗА трябвало да реши дали ще има приватизация и дали ще допусне Русия да участва в нея на една нога с ЕС и САЩ. Путин поканил Ципрас да включи Гърция в газопровода „Турски поток“, който щял да я превърне в европейски газов хъб и да донесе ценни капитали и нови работни места.

Стопанинът на Кремъл заяви още, че няма да прави изключение за Гърция по отношение на контрасанкциите срещу ЕС заради Украйна. Но двустранното сътрудничество в селското стопанство все пак можело да се разшири - чрез съвместни предприятия. „Русия няма да използва контактите си с отделни еврочленки, за да се опитва да реши проблемите си с ЕС като цяло“, натърти Путин.

Ципрас каза, че пътят на санкциите е порочен и че Гърция не е съгласна с логиката им. Защото е суверенна страна, която има право да води нюансирана външна политика.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел нарече „тъпо“ искането на Гърция Берлин да й изплати 279 млрд. евро репарации за нацистката окупация, защото няма да помогне на Атина да получи повече помощи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят