Прокуратурата започва проверка в КФН заради фалита на „Олимпик“

Мъжът, който вилня в спешното отделение в Перник, отиде да се извини Предложил да плати щетите

Община Велико Търново прехвърля 10 язовира на държавата Водоемът в Леденик "плаче" за спешен ремонт

Статуята от Хераклея Синтика може да е на организатор на гладиаторски игри Открит близо до римската скулптура надпис от I-II век насочва към агонотета Тиберий Клавдий Бакхий

Турция и Катар подписаха споразумения за обмяна на валута

Ципрас обявява края на гръцката криза от остров Итака Подготвяните тържества се отлагат заради библейските пожари в Мати

Плувният басейн в Спортен комплекс „Пирин“ – Благоевград отново отворен за посетители

Най-дългият камион в Европа – над 30 метра Влекач тегли две ремаркета

Консолидацията в банковия сектор продължава Какво ще се случи след придобиването на СЖ Експресбанк от ДСК

Соломон Паси: Евросъюзът има абсолютно сбъркана позиция по отношение на миграцията

Директорът на анестезиологията в Сливен: Починалата родилка не е имала външни наранявания при постъпване в реанимацията

Очакват ни валежи в Западна България днес

Как мутра учи философия?

Детският радиохор на БНР излиза на протест

Пожарникари спасиха двама мъже и шест деца, бедстващи в река Арда край Маджарово

Петкова: НЕК ще се опита да задържи настоящите цени за електрическа енергия

Днешният ден е важен за българската енергетика. Той е важен, защото успяхме да сключим споразумение с нашите американски партньори за това,че ще бъде изменен дългосрочният договор за изкупуване на енергия, допълни Петкова.Това каза пред bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Министър Петкова уточни и измененията, за които правителството се е договорило с американските ни партньори. „На първо място това е цената за разполагаемост. Това означава, че цената която НЕК плаща на двете американски централи, основно се състои от два компонента. Единият компонент е цена за разполагаемост, а другият компонент е цена за енергия, каза тя. Петкова обясни какво означава цена на разполагаемост, а именно – това са случаите,в които НЕК заплаща на двете американски централи, при положение,че те не работят, но стоят в готовност, за да бъдат включени при необходимост. По думите й, цената за енергия, това е цената когато се натоварват централите и те произвеждат електрическа енергия – това е цената, която НЕК заплаща. „Само за сведение – цената на разполагаемост е по-висока от цената за енергия”.

Петкова обясни, че по време на преговорите се е целяло да бъде намалена цената на разполагаемост, тъй като по думите й, когато произвеждаме ел.енергия плащаме по-малко пари, отколкото когато ТЕЦ-те не работят. „Преговорите бяха много трудни и продължиха до вчера късно вечерта, но резултатите си заслужават. Много е важно да отбележим това, че предоговарянето не е за сметка на намалението на цената, не е за сметка на удължаването на срока на тези договори”, посочи тя и заяви, че договорите ще бъдат приключени в рамките и параметрите, в които са включени. „Общо ефекта за НЕК от дата на влизане в сила на това споразумение 31 юни. До тогава НЕК трябва да се издължи на двете американски централи”, поясни Петкова.

На въпрос от къде са спекулациите за това, че цената на тока ще бъде намалена, Теменужка Петкова каза: „Намалението на цените на изкупуване на ел. енергия от двете американски централи няма как да влияят на цената на електрическата енергия, но това влияе пряко на дефицита в НЕК. Ние плащаме така или иначе чрез цената на тока, когато НЕК дава своето заявление пред КЕВР и поставя искания за цена. НЕК ще се опита да задържи настоящите цени за електрическа енергия”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.