Депутатите отхвърлиха законопроекта на БСП срещу двойния стандарт на храните

Тодор Чобанов: Половината документи за прием в детските градини ще се събират по служебен път Големият брой чакащи се отнася за яслените групи, каза зам.-кметът на София

Бившият мексикански президент Енрике Пеня Нието приел 100 милиона долара подкуп от Ел Чапо

Електрическа кола за народа Opel чертае смели перспективи за Corsa

БСП покани премиера, а ГЕРБ – президента на дебатите за изтребителите в парламента

Директорският съвет на НИМХ е взимал решения без правомощия, показва одит

Проф. Асен Балтов: 12 000 неосигурени пациенти са минали през „Пирогов“ за година С 6 млн. лв са намалени дълговете на болницата, каза директорът

Любомир Кючуков: Във Великобритания няма мнозинство за каквото и да било решение по Брекзит

Цветан Цветанов: Обществото трябва да знае всичко за разходите по закупуването на новия изтребител

Ген. Симеон Симеонов: ДПС ще подкрепи решението за започване на преговори със САЩ за Ф-16

Майка и син загинаха при пожар в шуменския кв.“Дивдядово“

Румен Петков: Всеки глас за Ф-16 ще е национално предателство

Демонтажът на американската империя Той е спасителен за САЩ и света

На кои два етапа се разделя всяка връзка?

Европарламентът обсъжда санкции за държави, които не водят ефективна борба с корупцията

Петкова: НЕК ще се опита да задържи настоящите цени за електрическа енергия

Днешният ден е важен за българската енергетика. Той е важен, защото успяхме да сключим споразумение с нашите американски партньори за това,че ще бъде изменен дългосрочният договор за изкупуване на енергия, допълни Петкова.Това каза пред bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Министър Петкова уточни и измененията, за които правителството се е договорило с американските ни партньори. „На първо място това е цената за разполагаемост. Това означава, че цената която НЕК плаща на двете американски централи, основно се състои от два компонента. Единият компонент е цена за разполагаемост, а другият компонент е цена за енергия, каза тя. Петкова обясни какво означава цена на разполагаемост, а именно – това са случаите,в които НЕК заплаща на двете американски централи, при положение,че те не работят, но стоят в готовност, за да бъдат включени при необходимост. По думите й, цената за енергия, това е цената когато се натоварват централите и те произвеждат електрическа енергия – това е цената, която НЕК заплаща. „Само за сведение – цената на разполагаемост е по-висока от цената за енергия”.

Петкова обясни, че по време на преговорите се е целяло да бъде намалена цената на разполагаемост, тъй като по думите й, когато произвеждаме ел.енергия плащаме по-малко пари, отколкото когато ТЕЦ-те не работят. „Преговорите бяха много трудни и продължиха до вчера късно вечерта, но резултатите си заслужават. Много е важно да отбележим това, че предоговарянето не е за сметка на намалението на цената, не е за сметка на удължаването на срока на тези договори”, посочи тя и заяви, че договорите ще бъдат приключени в рамките и параметрите, в които са включени. „Общо ефекта за НЕК от дата на влизане в сила на това споразумение 31 юни. До тогава НЕК трябва да се издължи на двете американски централи”, поясни Петкова.

На въпрос от къде са спекулациите за това, че цената на тока ще бъде намалена, Теменужка Петкова каза: „Намалението на цените на изкупуване на ел. енергия от двете американски централи няма как да влияят на цената на електрическата енергия, но това влияе пряко на дефицита в НЕК. Ние плащаме така или иначе чрез цената на тока, когато НЕК дава своето заявление пред КЕВР и поставя искания за цена. НЕК ще се опита да задържи настоящите цени за електрическа енергия”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.