Болните най-много се жалят до омбудсмана

Омбудсманът Константин Пенчев е получил миналата година най-много жалби от болни хора, недоволни от здравеопазването. До него са пратени 168 оплаквания. Това стана ясно от доклада на омбудсмана, който бе прочетен в правната комисия от председателя й Данаил Кирилов. Пенчев отсъстваше по болест.

Жалбите за нарушени права на деца до омбудсмана са 132 и се нареждат на второ място. На трето са тези от хора с увреждания -104.

Повечето инвалиди са недоволни от общините, които не осигуряват жилища за тях и за семействата им с предимство.

В доклада бе посочено още, че загрижеността на гражданите за околната среда се повишава. 72 са сигналите до омбудсмана за замърсяването на въздуха и водата.
Пенчев отчита, че икономическата и финансовата криза е изострила и чувствителността на гражданите към зачитането на социалните им права.
Те недоволстват от системата за освидетелстване на болестите им от ТЕЛК.

Гражданин от София трябвало да плати на личния си лекар 30 лв. Парите били поискани от доктора, за да подготви документите на пациента за явяване пред ТЕЛК и да му издаде медицинско направление. Обяснил, че тази работа не се заплаща от НЗОК. След намесата на омбудсмана здравните власти санкционирали медика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право