България сезира официално ЕК за гръцкия данък

България ще подаде официална жалба в Брюксел срещу въвеждането от гръцкото правителство на 26% данък върху оборота от сделки с източник България, реши Министерският съвет. Тя ще е на основание член 259 от Договора за функционирането на Европейския съюз, според който всяка държава може да се жалва от друга, ако не изпълнява някое от задълженията си по договорите за общността.

Във вторник се разбра, че писмото, което изпрати финансовият министър Владислав Горанов в Брюксел, не е заведено като официална жалба, защото България не е посочила основание.

Жалбата ще премине през две фази. В първата ще се чака ЕК да издаде мотивирано становище в срок от 3 месеца. След това България и Гърция ще могат да представят писмено и устно своите позиции. Във втората фаза страната ни ще може да сезира Съда на ЕС. Дори и да няма становище на ЕК в посочения срок, страната ни пак ще има право да сезира съда.

Според Министерството на финансите това е по-съкратеният път, по който Брюксел може да се произнесе. Другият вариант е да поискаме ЕК да заведе наказателна процедура срещу Гърция, но това може да отнеме 2 години.

Вчера от ЕК съобщиха, че анализират внесеното от България оплакване. „Брюксел очаква да бъде изяснен обхватът на разпоредбите, в които е предвиден този данък, за да може да прецени потенциалния негативен ефект върху общия пазар“, заяви говорителят на ЕК Аника Брайдхард, цитирана от БНР. Междувременно гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис е съобщил, че данъкът ще се възстановява до 3 месеца след като е извършена реална сделка, а не до 12 месеца, както се предвиждаше.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес