Красен Кралев: Започваме масови проверки на спортисти

Интервю на НИКОЛАЙ КРЪСТЕВ с министъра на младежта и спорта за допинга, замърсените хранителни добавки и свободното им разпространение във фитнесите

- Г-н Кралев, хранителните добавки ли са големият проблем за допинга, с който ловят българските спортисти?

- Всички действия на спортното министерство около и след скандала с допинга не са за да спасим този или онзи клуб, федерация или спорт. Ясно трябва да се каже - това, което започнахме да правим, е да спасим всички български спортисти, професионалисти, аматьори и тези, които практикуват спорта за здраве, от употребата на непозволени и вредни стимуланти. Била тя умишлена или не. Не може през последните 20 години през почти всеки олимпийски цикъл да има скандали с хванати наши спортисти, най-често щангисти, и на всички оправданието да е, че са консумирали хранителни добавки, които се оказали замърсени. Друг момент е, че най-вече във вдигането на тежести треньорите изземват функциите на лекарите и се разпореждат какви медикаменти да вземат състезателите. Иначе е публична тайна това, което се случва в повечето фитнеси. Там се продават всякакъв вид хранителни добавки. Трябва да има някакъв вид регистрационен режим на добавките. Сега става дума само за уведомление, което се преглежда от Агенцията по безопасност на храните само като съдържание на добавката. Но тя не се изследва, гледа се рецептурата. За това си намерение имаме подкрепата и на големите вериги от фитнеси. А треньорите, които са там, нека имат сертификати.

- Каква може да е ролята на допинг лабораторията в София в този процес?

- Тя работи от няколко месеца. И за да получи международна акредитация, трябва да направи 3000 теста. Това означава, че започват масови проверки на български спортисти. Защото това е огромно количество проби. Те главно ще бъдат извършени върху подрастващи. Само за няколко седмици имаме три случая, от които една непълнолетна, хванати в нарушение на допинг правилата. Оказва се, че са употребявали хранителни добавки. Така че този проблем през годината ще ескалира, няма да намалява. Много хора ще дадат позитивен резултат. Има възможност в нашата лаборатория след получаване на международен лиценз при една допълнителна инвестиция от около един милион лева, която много бързо ще бъде изплатена, да се вземе допълнителна апаратура, с която ще се правят проверки на храни и на добавки. И тогава ще може да контролираме реално какво се дава на състезателите. Едно е да получаваш медикаменти за възстановяване от лекаря на отбора или на клуба, а съвсем друго е да тренираш за здраве и да приемаш добавки с неясен произход и състав, а оттам и със съмнително действие.

- Готови ли сме за следващата крачка - в няколко страни от Европейския съюз - Италия, Франция, Гърция, разпространението, притежанието, а и употребата на допинг, са инкриминирани?

- Преди да сме готови да инкриминираме това деяние, трябва да си отговорим дали може да осъществим тези реформи, които нашият екип се опитва да прокара. Дали сме готови да бъдем по-строги и да наказваме сурово тези, които вземат допинг. Дали сме склонни на по-радикални мерки срещу тези, които дават допинга за употреба. Дали искаме да се преборим за чисти фитнеси, за чисти хранителни добавки. Едно инкриминиране на допинга може да стане, но по-напред в бъдещето. Още не сме готови за това. В момента вече има съпротива срещу намеренията ни за регулаторен режим на производството и разпространението на добавките. В момента България трябва ясно да покаже и докаже, че държавата и ръководителите на спорта на всичките му равнища се борят и са нетолерантни срещу употребата на допинг. Следят ни от Световната антидопингова агенция (ВАДА) много внимателно какво правим и това може да повлияе върху процеса на вземане на лиценз от допинг лабораторията. Затова заявявам категорично - България иска чист спорт. Затова променихме инструкцията за финансовите награди за големи успехи. Тези спортисти с допинг не носят слава, а позор за България. Няма логика ти да позориш страната си и да имаш финансови стимули за това. Пълен абсурд. Занапред медалистите, хванати с допинг, ще връщат премиите от държавата или просто няма да ги получават. Зависи кога е обявена положителната проба.

- Тежка или по-лека санкция очаква щангистите?

- Нека не бързаме. Международната федерация е страна по случая, чрез нея са пратени за изследване добавките. Там виждат, че имаме желание да установим виновника, за да го санкционираме и да разберем какво точно се е случило. И ще стане ясна картината. Ако вината е на федерацията и състезателите - санкцията ще е много сериозна. Защото това ще е рецидив. Ако се окаже, че виновен е друг, тогава може да се създаде възможност за по-меки санкции, каквито са предвидени в правилника на ВАДА. Важно е да сме наясно каква е историята и дали някой не ни прави на луди. Разликата сега и преди е, че имаме лаборатория с един страхотен специалист начело - д-р Заркова, която има огромен авторитет и зад граница. Ще го кажа още веднъж, защото получих обвинения, че не зачитам авторитета на Иван Абаджиев и т. н. Аз просто казах, че не приемам треньорите да изземат работата на лекарите, които са учили дълги години, за да станат специалисти.

- Излезе решението на Върховния административен съд, който спря поръчката за ремонта на Зимния дворец.

- Благодаря на българските съдии. Знаем, че има срив в доверието към съдебната система, но това пък е един от случаите, които доказват, че правосъдието си върши работата. Нека не забравяме, че ние първо загубихме по този казус в Комисията по защита на конкуренцията. Сега обаче нашите адвокати си свършиха работата и се представиха добре в обжалването. Разбира се, че ще има ремонт на Зимния дворец, както и на зала „Фестивална”. Но в рамките на наличните средства - съответно 35 и 4 милиона лева. И призовавам сериозните строителни фирми да участват в предстоящата нова обществена поръчка. Състоянието на Зимния дворец е много тежко и той трябва да бъде реконструиран. Мит е, че при социализма се е строило добре и качествено. Виждате какво се случи във Варна, като се влезе в Двореца на спорта. Не знаем какво ще намерим, като отворим отдолу Зимния дворец и „Фестивална”. Очаквам изненади и там, но имаме зададени параметри и ресурс, с които трябва да се справим. Това са обекти, изключително важни и за целия български спорт, и за София.

- Кога ще започнат реалните действия по изравняване на възможностите на тотализатора да работи при равни условия с частните конкуренти на хазартния пазар?

- Първо гледам собствения си двор и после се обръщам навън. Тотото е свикнало да работи в условията на държавен монопол в определени сфери. Сега за първи път е поставено да работи в конкурентна среда, при това агресивна. Трябва да се случат двете неща. Първо нашият екип да се пренастрои в тази нова ситуация и същевременно тотото да получи възможност да се развие и модернизира, да има шанс да стане по-гъвкаво и така да заеме всички пазарни ниши, които може да заеме. Безспорно, може да има някакъв защитен периметър, защото ангажиментът на тотото е обществен, но там трябва да се развият нови игри, да се гледа по-мащабно, хоризонтите да са по-големи. След като частниците влизат в нашия сектор, ние пък трябва да влезем в техния. Защо не? Нека се научим и това да правим.

- Не ви ли притеснява това, което се случва в българския футбол?

Притеснява ме, а по темата има и въпрос в парламента. Футболът е най-популярният спорт, у нас над 70 000 се занимават организирано с футбол. Най-масовият и най-достъпният спорт. В момента е оставен да се оправя на самотек. И резултатът е виден. Затова догодина Българският футболен съюз наравно с другите федерации ще кандидатства за финансиране от държавата. Но ще ги насочим тези средства за детско-юношеския футбол, за школите. В момента се прецизира как ще става това. Смятам, че в рамките на мандата ще успеем да поправим тази несправедливост, която две десетилетия държавата е проявявала към футбола. Клубовете са в тежко състояние, защото икономиката на държавата не беше добре. Но е абсолютен факт, че на много места и мениджмънтът е слаб. Ние нямаме подготвени спортни мениджъри, които да управляват бази и клубове. Да не говорим, че със сигурност и в доста клубове има и злоупотреби. Затова казвам, че част от футболните хора отблъскват инвеститорите, които отиват при тях. Смятам, че всеки, който дава пари за спорта, и в частност за футбола, трябва да бъде адмириран, а не освиркван.

нашият гост

Красен Кралев е роден на 2 януари 1967 г. в град Варна. Завършва Първа езикова гимназия и Висшия медицински университет в родния си град. Специализира мениджмънт на политически кампании в университета на Южна Каролина, САЩ, през 1990 г. Един от основателите на Федерацията на независимите студентски дружества през 1990 г. Консултант на Националния демократически институт на САЩ при провеждането на предизборни мисии в Албания, ЮАР,

Йемен, Украйна, Югославия. Учредител и зам.-председател на партия „Новото време” до 2012 г. Народен представител в 43-тото народно събрание.

Основател и председател на борда на директорите на MAG Communications - група агенции за интегрирани маркетингови комуникации. Собственик на две големи медийни интернет компании. Бивш национален състезател по лека атлетика за юноши старша възраст. Президент на ФК „Черно море” от 1998 до 2001 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта