на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Петкова: Ще изкупуваме електрическата енергия от американските централи на намалени цени

Държавата ще започне да изкупува електрическата енергия от двете американски централи на намалените цени от момента, в който НЕК издължи своите задължения към двете американски централи, които към този момент са общо 700 млн. лева. Това заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя изяви надежди, това да се случи до 30 юни и каза, че до тогава ще бъде използван кредитен ресурс. „НЕК не е способен със средствата, с които разполага и с паричните потоци, които постъпват в дружеството да погаси тези свои задължения. Една голяма част от задълженията, които НЕК има към двете американски електроцентрали, голяма част от тези средства ще отидат директно в „Мини Марица-изток”, тъй като двете американски централи имат задължения към „Мини Марица-изток” за въглищата, които държавните мини им доставят”, посочи министър Петкова.

По думите ѝ, цената, която НЕК плаща и е длъжен на тази цена да изкупува електрическата енергия от двете американски централи се състои от две компоненти. „Едната компонента е цена за разполагаемост, другата – цена за енергия. Цената за разполагаемост е тази, която НЕК заплаща на двете американски централи, когато не работят, т.е те са в готовност да бъдат включени блоковете, в зависимост от потребностите, които енергийната система има в момента.

Цената за енергия е тази, на която НЕК изкупува произведената електрическа енергия. Трябва да се знае, че цената за разполагаемост, т.е за да не работят централите, ние плащаме значително по-висока цена от случите, в които двете централи работят”, обясни Петкова. Тя уточни, че в хода на преговорите са насочили усилията си към това да се достигне до цената за разполагаемост, т.е. тогава, когато централите не работят, да не плащат толкова висока цена.

„За радост, успяхме да договорим такова намаление, като намалението, което успяхме да договорим с „ЕЙ И ЕС Марица-изток 1” е 14% от цената за разполагаемост. Намалението, което договорихме с „Контур Глобал Марица Изток 3“ е 17% от цената за разполагаемост. Това споразумение ще се отрази изключително добре и това безспорно е един много положителен момент във взаимоотношенията на НЕК и двете американски електроцентрали”, допълни още министър Петкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.