Установиха кой е загиналият работник при срутването на хотела във Варна

Борислав Асенов е загиналият работник под руините на хотел "Вероника" в комплекс "Слънчев ден" във Варна, предаде БГНЕС.

Борислав Асенов е 39-40 годишен. Той е загинал веднага след срутването на сградата. Все още се издирват другите трима работници, които са били в 10-етажния хотел по време на рухването. Това са Тодор Тодоров Димитров, Манол Райчев Манолов и Йордан, чиято фамилия засега не е известна. Издирването им все още е безрезултатно. В търсенето бяха използвани термокамери, кучета, но не бе открито нищо, затова и тежка техника започна разравянето на срутилата се сграда. Започнаха да изкъртват бетонните плочи и да търсят затрупаните. На помощ пристигнаха и спасителни екипи от Бургас.

Засега няма признати на живот по руините. Надеждата на спасителите е да достигнат до мазето, надявайки се, че работниците евентуално са имали време да се скрият там. От Инспекцията по труда във Варна заявиха, че и четиримата работници, наети от фирмата-подизпълнител са без трудови договори. А за хотела е имало документи за реконструкция, не за разрушаване. Иван Иванов - директор на Областната инспекция по труда във Варна, съобщи, че петима работници, които са оцелели от срутването, са разказали, че става дума за това, че ги е наемал човек, когото знаят само по малко име. Появи се трета фирма, освен "Бултранс груп", която е подизпълнител на фирмата "Планикс". Тази трета фирма сега се установява. Стана ясно, че точно в 17:30 часа, около 35 минути преди началото на инцидента, техническият ръководител е отишъл и разпоредил да се къртят стоманено-бетонните конструкции, за да се извади от тях стоманата. След това е напуснал обекта и работниците сами са продължили къртенето, което най-вероятно, каза Иванов, е предизвикало срутването на 10-етажната сграда.

Припомняме, че хотел "Вероника" в курортния комплекс "Слънчев ден" се срути вчера, загина един мъж под руините, трима се издирват. На мястото на инцидента снощи пристигна съпругата на загиналия, както и близки на издирваните работници, които са изключително разстроени и шокирани.

Инцидентът стана при разрушаване на старата сграда. Поради липса на тежка техника, работниците са разрушавали на ръка сградата, рязали са носещите колони на сградата. Комплексът е разположен в курорта "Св. Св. Константин и Елена".

Разчистването на сградата ще отнеме няколко седмици, тъй като са се срутили и 10-те плочи на 11-етажната сграда. Срутилият се в "Слънчев ден" хотел е собственост на Пловдивския панаир. Преди два месеца е бил прехвърлен заедно с още един хотел. Собственик на комплекса е пловдивският бизнесмен Георги Гергов. Наетата фирма за събаряне на сградата е наела пък подизпълнител.

"Слънчев ден" е изграден по времето на социализма. Той е разположен на 10 км североизточно от черноморската ни столица Варна. За времето си той е един от най-луксозните и там са почивали представители на БКП и високопоставени държавни служители. След краха на комунизма комплексът е приватизиран и бива отворен за туристи. Той се състои от общо 4 хотела. Три от тях работят по системата "Ол Инклузив". Това са 3-звездният "Вероника", 4-звездните "Марина" и "Мираж". Най-скъпият хотел е 5-звездният "Палас".

Хотел "Вероника" се намираше на брега на морето и беше единственият в комплекса, който нямаше климатична инсталация. Той е на 47 години. От сайта на "Слънчев ден" става ясно, че хотелът е трябвало да бъде съборен и на негово място да бъде изграден нов, много по-модерен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини