Един от издирваните работници е жив, помага в разчистването на отломките

Близките на Румен Кирилов съобщиха, че той е жив и здрав и не е сред пострадалите от рухването на хотела във Варна. Те обясниха това по повод появила се информация, че той е един от затрупаните под руините. Оказа се обаче, че Румен е успял да избяга от срутващия се хотел и се е спасил. С видимо изпокъсани дрехи в момента той помага за разчистването на отломките на хотела, предаде БГНЕС.

Не е ясно колко точно работници е имало в хотела по време на рухването му, засега неофициалната информация е, че са били 9 души. Когато сградата е започнала да се срутва всички са се разбягали и затова все още не може да се уточни колко души се намират под рухналия 10-етажен хотел.

Междувременно преди минути полицията, която е на мястото на инцидента е забранила на медиите да снимат с уточнението, че това е частен имот. Всички медии се намират на около 200 метра от срутената сграда, тъй като районът е отцепен.

Главният прокурор Сотир Цацаров също обяви, че се уточнява броят на пострадалите при инцидента във Варна.

Официалната информация до момента е, че загиналият работник се казва Борислав Асенов – на около 40 години. Той е загинал веднага след срутването на сградата. Другите работници, които се издирват са Тодор Тодоров Димитров, Манол Райчев Манолов и Йосиф, чиято фамилия засега не е известна. Първоначално беше съобщено, че той се казва Йордан, но впоследствие се уточни, че името му е Йосиф.

Издирването им все още е безрезултатно. В търсенето бяха използвани термокамери, кучета, но не бе открито нищо, затова и тежка техника започна разравянето на срутилата се сграда. Започнаха да изкъртват бетонните плочи и да търсят затрупаните. На помощ пристигнаха и спасителни екипи от Бургас.

Засега няма признати на живот по руините. Надеждата на спасителите е да достигнат до мазето, надявайки се, че работниците евентуално са имали време да се скрият там. От Инспекцията по труда във Варна заявиха, че и четиримата работници, наети от фирмата-подизпълнител са без трудови договори. А за хотела е имало документи за реконструкция, не за разрушаване. Иван Иванов - директор на Областната инспекция по труда във Варна, съобщи, че петима работници, които са оцелели от срутването, са разказали, че става дума за това, че ги е наемал човек, когото знаят само по малко име. Появи се трета фирма, освен "Бултранс груп", която е подизпълнител на фирмата "Планикс". Тази трета фирма сега се установява. Стана ясно, че точно в 17:30 часа, около 35 минути преди началото на инцидента, техническият ръководител е отишъл и разпоредил да се къртят стоманено-бетонните конструкции, за да се извади от тях стоманата. След това е напуснал обекта и работниците сами са продължили къртенето, което най-вероятно, каза Иванов, е предизвикало срутването на 10-етажната сграда.

Припомняме, че хотел "Вероника" в курортния комплекс "Слънчев ден" се срути вчера, загина един мъж под руините, трима души се издирват, като броят на издирваните може да се увеличи. На мястото на инцидента снощи пристигна съпругата на загиналия, както и близки на издирваните работници, които са изключително разстроени и шокирани.

Инцидентът стана при разрушаване на старата сграда. Поради липса на тежка техника, работниците са разрушавали на ръка сградата, рязали са носещите колони на сградата. Комплексът е разположен в курорта "Св. Св. Константин и Елена".

Разчистването на сградата ще отнеме няколко седмици, тъй като са се срутили и 10-те плочи на 11-етажната сграда. Срутилият се в "Слънчев ден" хотел е собственост на Пловдивския панаир. Преди два месеца е бил прехвърлен заедно с още един хотел. Собственик на комплекса е пловдивският бизнесмен Георги Гергов. Наетата фирма за събаряне на сградата е наела пък подизпълнител.

"Слънчев ден" е изграден по времето на социализма. Той е разположен на 10 км североизточно от черноморската ни столица Варна. За времето си той е един от най-луксозните и там са почивали представители на БКП и високопоставени държавни служители. След краха на комунизма комплексът е приватизиран и бива отворен за туристи. Той се състои от общо 4 хотела. Три от тях работят по системата "Ол Инклузив". Това са 3-звездният "Вероника", 4-звездните "Марина" и "Мираж". Най-скъпият хотел е 5-звездният "Палас".

Хотел "Вероника" се намираше на брега на морето и беше единственият в комплекса, който нямаше климатична инсталация. Той е на 47 години. От сайта на "Слънчев ден" става ясно, че хотелът е трябвало да бъде съборен и на негово място да бъде изграден нов, много по-модерен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини