Депутатите одобриха разполагането на свързочен батальон на НАТО у нас

Народното събрание ратифицира споразумението за разполагане на свързочен батальон на НАТО на територията на страната, съобщи БГНЕС. Комуникационно-информационната система (КИС) или т.нар. модул на НАТО ще бъде изградена в Горна Малина.

Разполагането на свързочен батальон на НАТО у нас бе подкрепено от 120 народни представители, 21 гласуваха против, а 5 се въздържаха. Срещу предложението гласуваха всичките 11 депутати от "Атака" и още 10 от БСП. Веднага след първото гласуване по ускорена процедура се проведе и задължителното второ гласуване от Народното събрание, като предложението отново бе подкрепено от мнозинството със сходен резултат.

Дебатите по тази ратификация започнаха още вчера със скандал между Волен Сидеров и представители на Патриотичния фронт. От "Атака" категорично възразиха срещу разполагането на този батальон, като според Сидеров той ще бъде използван в бъдеще за координация на военни действия на територията на Украйна.

Днес по темата се изказаха представители на "Атака", БСП, ГЕРБ, ДПС. Десислав Чуколов от "Атака" отново призова България да запази неутралитет и да не подкрепи тази предложеното споразумение. Според Чуколов базите на НАТО ще ни опазят "толкова, колкото опазиха Кипър през 1973 година". Според "Атака" въпросът се омаловажава, като се говори с умалителни - "центърче и батальонче", а накрая ще стане една "войничка". Да не се врем между шамарите и поне тук да не бъдем най-лоялният последовател на САЩ и НАТО, а да оставим САЩ и Русия първо да стигнат до съглашение.

"Двуполюсният модел отстъпи мястото на еднополюсен свят. Днес e безспорно, че еднополюсният свят е в криза и всички сътресения и турбулентни процеси са резултат от тази криза. Въпросът е къде ще се ситуира България - към обреченото да бъде преодоляно или към едно по-достойно място. Аз ще гласувам против, защото съм направил своя избор", обяви депутатът от БСП Георги Божинов. Според него една държава се е превърнала в единствен фактор, тя иска да запази на всяка цена и с всички средства своето изключително поведение в света и превръща НАТО в инструмент на своите цели.

Преговорите за това споразумение са започнали при Станишев, а договорът е подписан при Орешарски. Днес ние изпълняваме нещо, което е на финала на своето развитие, обяви депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев. Той обвини левицата в шизофреничност, защото например техният представител в комисията по отбрана Ангел Найденов е подкрепил споразумението. "Не става въпрос за бойна техника, а за няколко компютъра и няколко предавателя. Става въпрос за комуникационно-информационен център, и то модул от него", обяви Тошев.

От ДПС пък обявиха, че категорично ще подкрепят споразумението, защото имат ясен евроатлантически профил и са убедени, че изграждането на центъра на НАТО в Горна Малина е част от националната сигурност.

"Как да обясним на българските граждани тезата, че разполагаме едно нищо, което не представлява кой знае какво, но ни гарантира националната сигурност?", попита Валери Жаблянов от БСП. "Нищо не разполагаме, най-непотребно нещо, но ако не го разположим, България става мишена на външните фактори", обяви той и попита на кои фактори ставаме цел, ако не разположим този център. България е заобиколена от сигурност - Турция, въоръжена до зъби, наш съюзник е ето тук до нас, каза Жаблянов и попита какви са ни притесненията, съюзниците ни ли ще ни нападнат. "Няма съмнение за какво се изгражда тази структура. За да обезпечени разполагането на нападателни съоръжения у нас. Превръща ли ни в мишена? Да, превръща ни", категоричен бе той.

През 2009 година Военният комитет на НАТО и впоследствие Северноатлантическият съвет взима решение в България да бъде сформиран национален мобилен комуникационен модул в състава на Втори свързочен батальон на НАТО. Личният състав на този модул на наша територия ще се състои от двама офицери и 55 сержанти и войници, които се осигуряват от страната домакин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини