Отмениха присъдата на прокурорския син, който уби двама на бул. „България”

Софийският апелативен съд е отменил осъдителната присъда за катастрофата на бул. "България", в която през август 2011 г. загинаха двама души. По делото подсъдим беше синът на командирования във Върховна касационна прокуратура прокурор Венцислав Андреев – Бисер Андреев.

Той беше обвинен, че по непредпазливост е предизвикал катастрофа, в която загинаха Паола Тодорова и Николай Спасов, съобщава "Дневник". Преди година Софийският градски съд призна Андреев за виновен и му наложи тригодишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок.

Апелативните съдии Стефан Илиев и Вера Цветкова отменят изцяло присъдата и връщат делото на прокуратурата заради "съществени процесуални нарушения, още изначaлно с обвинителния акт, които са неотстраними на настоящия етап от производството."

Третият член на състава – Милена Панева не е съгласна с колегите си и е подписала решението с особено мнение.

Произшествието стана в ранните часове на 5 август 2011 г., когато Бисер Андреев управлявал БМВ-то си по бул. "България" в посока Бояна. След бензиностанция "Шел" той се засякъл с друг автомобил и заради превишената скорост колата му се завъртяла и премазала намиращите се на автобусната спирка млади хора, които умират на място.

Апелативните съдии Стефан Илиев и Вера Цветкова приемат, че обвинителният акт има белетристичен стил, съдържа противоречия и непълноти, които засягат "въпроси, свързани с изпълнителното деяние, които няма как да бъдат запълнени от съда при разглеждането на делото в съдебната му фаза."

Според тях не са били изследвани "активните действия" на другия шофьор, а пък "тяхното установяване води и изсиква съотнасянето им към наказателната отговорност на обвиняемия Андреев, но и се отнасят към оценка и на собствената такава отговорност на свидетеля Славов (другият шофьор, бел.ред.)"

Мнозинството на съдебния състав отправят критики и към Комплексната авто-техническа експертиза, която съдържала противоречия.

Съдия Милена Панева изразява категорично несъгласие с колегите си: "Считам, че в случая няма недостатъци в работата на прокурора по съставянето на обвинителния акт срещу Бисер Андреев, които да доведат до настоящия процесуален резултат, свързан с отмяна на първоинстанционната присъда и връщане на делото в досъдебната фаза." Съдия Панева определя като "неуместна проявената критичност" на колегите й към качеството на обвинителния акт.

Останалият на особено мнение магистрат записва още, че не е съгласна с констатацията на колегите си за липсата на яснота за това в коя лента се е намирал управляваният от подсъдимия автомобил: "В обвинителния акт ясно и недвусмислено е посочено приетото от прокурора, че завивайки от бул. "Акад. Иван Гешов" по бул. България, подсъдимият е продължил движението си в крайна лява лента, а управляваният от свидетеля Людмил Славов автомобил е пътувал в средната лента."

Според съдия Милена Панева съдът погрешно е върнал делото на прокуратурата, защото е могъл сам да коригира пропуските в ползваната от разследващите експертиза, като просто е назначи нова: "Въззивният съд разполага със специфично правно средство за проверка и за доизясняване на фактите и това е въззивното съдебно следствие, в рамките на което е свободен да събира и да проверява доказателства, включително и чрез назначаване било то на нови или на допълнителни или на повторни експертизи."В особеното мнение се критикуват и заключението на мнозинството, че изпреварването и загубата на контрол над авотомобила от страната на водача могат да съществуват единствено като алтернативни в конкретна пътна ситуация, но не и едновременно.

Съдия Панева е на мнение, че хипотетичната роля на другия участник в катастрофата е била неглижирана от разследващите. В същото време тя изразява становище, че "съдът не би могъл да дава указания на прокурора за коригиране на процесуалната ми позиция по този въпрос."

Венцислав Андреев е дългогодишен прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП). Въпреки серията от скандали, в които името му попадаше през годините, успя да спечели доверието и на главния прокурор Сотир Цацаров и от скоро е повишен в ключовия отдел "Специализиран" във Върховна касационна прокуратура (ВКП), който наблюдава като контролна инстанция едни от най-важните досъдебни производства в държавата, в т.ч. и разследвания срещу магистрати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини