Майката на Ахмед Муса: Ислямска държава в България няма и никога няма да има

"Ислямска държава" в България няма и никога няма да има". Това заяви пред журналисти майката на Ахмед Муса Живка Стоянова, цитирана от plovdiv24.bg.

Стоянова обясни още, че никой не плаща на мюсюлманите, за да носят забрадки. "Това идва от Аллах. Всичко е от него", допълни майката на Муса.

Живка днес бе в съда, тъй като пред Пловдивския апелативен съд шестимата задържани в края на март за проповядване на антидемократична идеология Александър Иванов, Орхан Бързак, Ненко Щерев, Райко Кърталов, Веселин Стефанов и Йосиф Минчев обжалваха мерките си "задържане под стража", които им наложи Пазарджишкият окръжен съд.

Днес магистратите не уважиха искането на защитата мерките на шестимата мъже да бъдат смекчени. Така те остават в ареста.

Сред основните си доводи защитата днес подчерта, че срещу шестимата няма конкретни доказателства за проповядването на антидемократична идеология или проповядване на война. Наложената им мярка била, за да оправдае акцията на ДАНС.

Според един от адвокатите - Елвира Панкова, дори мъжете били неграмотни и не знаели кога са родели. Как такива хора щели да проповядват война, попита тя.

Съдът обаче намери, че правилно първоинстанционният съд е преценил, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение спрямо шестимата.

Те са обвинени в престъпления, които са умишлени по смисъла на закона и за които се предвижда наказание лишаване от свобода. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че те са извършили деянията, в които са обвинени.

Съдът прецени, че е налице реална опасност да извършат престъпление, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини